ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA U NEDJELJU PETU POSTA

 
Braćo i oci! Svako djelo kojeg se čovjek laća ispočetka mu se čini teško i neugodno, a kada ga završi, osjeti radost i veselje. Tako i zemljoradnik sije sa suzama, a žanje sa radošću; i vojnik se mračan i tužan zapućuje u bitku, a vraća se sa radošću. Tako i mi, braćo, približavajući se kraju Svete Četrdesetnice, više ne pamtimo težinu prošlih trudova, nego se radujemo sadašnjem blagu, proslavljajući Vladiku Hrista. Neka i nadalje bude tako, ukrašavajmo život naš podvizima sličnim ovom. Svjedočim pred Bogom da ste vrijeme posta proveli mirno, po činu, strpljivo i u umiljenju, svaki je svoje služenje izvršavao kako treba. Slava Svetome Bogu, Koji nam je dao snagu da koračamo putem svetoga posta.
Neka nam onda baš to, braćo, posluži kao primjer kraja prolaznog života; kada se javi Hristos, život naš, onda ćete se i vi s Njime javiti u slavi (Kol. 3:4), kad preda Carstvo Bogu i Ocu, kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu (1 Kor. 15:24), tada i sveti neće pamtiti trudove i zlopaćenja koja su nosili ovdje radi vrline, i zadobiće vječna blaga. I ko su oni? Pravednici do zakona: Avelj, Sif, Enos, Noj, Avram i drugi patrijarsi, a u vremenu pod zakonom – slavni proroci, Mojsije i drugi, i u Novoj blagodati sveti apostoli, pobjedonosni mučenici i ostali činovi svetih, a pogotovo veliki Jovan Preteča…
Ali pošto učenici dobrog učitelja i sami moraju da budu dobri – jer drvo se po plodovima poznaje, – preklinjem, braćo, ljubav vašu, da i mi činimo djela koja su činili on i sveti oci. Ne odbacujmo dakle naše staranje o podvižničkom životu, i blagi Bog, Koji ne želi smrti grešnika, nego njegovo obraćenje, udostojiće sviju nas Svojega Nebeskoga Carstva, u Hristu Isusu Gospodu našem, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.
 

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *