ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA NA BLAGOVIJESTI

 
Braćo i oci! Stigoše Blagovijesti. Sa blagogovenijem mi poštujemo prvi praznik Gospodnji. A u čemu se sastoji tajanstvo Blagovijesti? U tome da je Sin Božiji postao sin čovječiji, izabravši u posredništvo Svetu Djevu, uselivši se u Nju, sazdavši od Nje Sebi hram i postavši savršen čovjek, radi iskupljenja čovjeka od prokletstva zakona (Gal. 3:13) i radi toga, da postanemo sinovi Božiji i da ne budemo više sluge đavola, da postanemo slobodni, ne više strasni, nego bestrasni, ne tjelo-ljubivi, nego Bogoljubivi, ne po tijelu hodeći, nego po duhu; jer koji su po tijelu tjelesno misle, a koji su po Duhu duhovno. Jer je tjelesno mudrovanje smrt, a duhovno mudrovanje život i mir. Jer je tjelesno mudrovanje neprijateljstvo Bogu, pošto se ne pokorava zakonu Božijem, niti pak može. (Rim. 8:5-7).
Eto u čemu je smisao tajanstva. Iz ovoga slijedi da mi moramo duhovno praznovati i duhovno živjeti u prepodobnosti i istini, u ljubavi i krotosti, u miru i dugotrpljenju, u blagosti, u Duhu Svetom, da, koliko to od nas zavisi, ovaploćenje Gospoda našega Isusa Hrista ne bi za nas bilo uzaludno i jalovo.
Mi moramo da se molimo i tugujemo za svijet, zato što je Sin Božiji došao da spase svijet, a svijet Ga odbacuje. Ne primaju Ga plemena i narodi: odbacuju Ga varvarski narodi, izdaju Ga i oni koji ispovijedaju ime Njegovo sveto, jedni izopačenom vjerom, a drugi poročnim životom. Šta je trebalo učiniti a da nije učinio Gospod? Budući Bog, On je postao čovjek, unizio je Sebe i bio poslušan do smrti, i to do smrti na krstu (Flb. 2:8); darovao nam je za jelo Tijelo Svoje i za piće Krv Svoju; udostojio nas da Ga zovemo Ocem i bratom našim, glavom, učiteljem, ženikom i sanasljednikom – sve se ni nabrojati ne može. I uprkos tome On je odbačen, i trpi to: ne dođoh da sudim svijetu, nego da spasem svijet (Jn. 12:47).
A šta mi na to da kažemo, braćo? Da istinski učenici, videći nepovinovanje i bunt drugova, tuguju i žale zbog njih, pokazujući time ljubav koju imaju prema učitelju i drugovima svojim.
I veliki Apostol zapovijeda hrišćanima da vrše molitve, prozbe, moljenja, blagodarenja za sve ljude (1 Tim. 2:1,2). On govori i drugo, više: Istinu govorim u Hristu, ne lažem, to mi svjedoči savjest moja Duhom Svetim, da mi je vrlo žao i srce me moje boli bez prestanka; jer bih želeo da ja sam budem odlučen od Hrista za braću svoju, srodnike moje po tijelu (Rim. 9:1-3). Vidiš li silu ljubavi? Vidiš li visinu čovjekoljublja? Isto ovo je pokazao i Mojsije, koji je govorio Bogu: oprosti im grijeh njihov, a ako nećeš, izbriši i mene iz knjige Tvoje, u koju upisa (2 Moj. 32:32).
Tako i mi, kao iskreni učenici Hristovi, a ne nezakonita djeca, moramo da tugujemo ne samo za sebe, nego i za braću u cijelom svijetu, i da patimo, i da se molimo. Na taj način, čineći ugodno Gospodu, naslijedićemo život vječni, u Hristu Isusu Gospodu našem, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *