NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavna književnost » CRTEŽ U PESKU – POVEST O RANOHRIŠĆANSKIM MUČENICIMA

CRTEŽ U PESKU – POVEST O RANOHRIŠĆANSKIM MUČENICIMA

 

CRTEŽ U PESKU
Povest o ranohrišćanskim mučenicima
 

 
EPILOG
 
Progoni su ponovo počeli i među mnogim žrtvama svirepog pokolja bio je i episkop Dionisije. Na Aurelijanovom prestolu smenjivali su se carevi sve dok se jednog dana carstvo nije srušilo pred najezdom varvarskih hordi. Više nije bilo ni cara ni Senata, niti Pretorijanaca. Sve je nestalo i pamtilo se samo na stranicama istorije.
I u tom neslavnom dobu, kad se sve pretvorilo u ruševine, samo je jedna sila ostala da stoji – Crkva Hristova. Sveta Crkva, sa svojom silom iskupljenja, je spasila zapadnu civilizaciju od katastrofe i označila novo doba u istoriji čovečanstva.
Vekovi su polako prolazili. 1856. godine grupa arheologa vršila je iskopavanja na starorimskom brežuljku Palatin nadajući se da će naći ruševine neke od starih palata rimskih imperatora. Na zidu dvorane carevih perjanika otkrili su vekovima netaknut podrugljiv zapis koji je podsećao na nekakav dečiji crtež. Prikazivao je raspetog čoveka sa magarećom glavom i, odmah pored njega, mladog molitvenika. Ispod lika je bio natpis na grčkom: ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΣ ΣΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ, što znači Aleksamen se klanja Bogu, a pored njega se nalazio još jedan natpis na latinskom, koji je glasio: ALEXAMENOS FIDELIS, što znači Aleksamen je veran.
Arheolozi su pažljivo izvadili iz zida tu mermernu ploču tako da i dan danas svako može da dođe i da je vidi na izložbi Palatinskog antičkog muzeja u Rimu. Zadivljujuće je to da naučnici tvrde da je ovaj zapis najstariji crtež hrišćanskog raspeća ikad pronađen, zbog čega je i nazvan „Palatinsko raspeće“.[1]
To raspeće je, nažalost, pretvoreno u hulu. Međutim, to je bilo po dopuštenju Božjem, jer se odmah pored hule otkriva ispovedanje jednog mladog hrišćanina. Tako često biva jer greh i pokajanje vekovima idu jedno uz drugo. Zato i nije teško zamisliti da će za ko zna koliko godina neko možda pronaći tragove vrlinskog ispovedanja vere današnjeg mladog hrišćanina. Jer vaistinu svi koji streme da služe Hristu, sa istom revnošću kao što su to činili Aleksamen, Milvije i Brut, svim svojim srcem i svom svojom snagom zapisaće ime Gospodnje, ali ne samo u pesku ili na kamenu, već u dubini srca svojih bližnjih.
 
KRAJ
i Bogu našem slava!
 


 
NAPOMENE:

  1. Palatinsko raspeće je poznato i kao Aleksamenov zidni zapis. Videti Majkl Grin Misionarenje uranoj Crkvi (Grand Rapids, Mich. Wm. B. Eerdmans Publishing), str. 244.

 

<< prethodna    [ sadržaj ]    sledeća >>

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *