Црна магија и брак

Питање:
Оче, да ли црна магија може да утиче на људе, на пример да их веже за неког (брачно) ? Да ли се одобрава раскид црквеног брака ако је склопљен против воље једног од супружника, тј. не под спољном, већ унутрашњом присилом (за коју касније сазнаје да је дело црне магије) . Сада је тај брак пун ломова, суза, бездетан. Из религиозних разлога, та се особа боји прекида црквеног брака, али добро зна да брак није заснован по њеној слободној вољи ни жељи. Да ли се повиновати таквом Божјем допуштењу или се борити за излазак из тог брака. Трпљење или раскид?
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Магија може да утиче на људе, у принципу, на исти начин као и свако друго убеђивање, било од људи, било од злих духова. Најчешħе, или бар у почетку, она нема веħу моħ од оне коју имају и примамљиве рекламе које стално гледамо на ТВ или у своме окружењу. На нама је да не попустимо искушењима и да се одупиремо убеђивањима. Колико је мени познато, ни један суд на свету неħе некога потпуно ослободити кривице ако се позове на то да га је неко други убедио, хипнотисао, зачарао и т.д. Може му се узети као олакшавајуħа околност, али не као потпуно ослобођење одговорности. Јер, свакоме је јасно да човек може ако хоħе да се бори противу разних утицаја, са веħим или мањим успехом. Свачија савест зна колико се он заиста борио и одупирао или, на супрот томе, колико је и сам припремио терен за нечији утицај. Тако и у духовном животу. Ђаво нема одлучујуħег утицаја на нас, све док му ми не “отворимо врата” и пустимо га унутра, у свој ум или срце; док нас не заголица његово ласкање и не привуче његова реклама, зашта смо само ми одговорни. Тако и Црква, не узима као разлог за развод брака тврдњу да је неко био омађијан. Јер, за мађију човек мора најпре сам да остави довољно места и припреми терен у својој души, како би могла да делује. Препоручио бих вам (или ако твој супруг неħе, онда бар сама) да се молите Богу један за другога, као и за ваш брак. Можеш и ове молитве, у прилогу. Поздравља те, о. Срба
МОЛИТВЕ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ БРАКА
Ради потсећања какви треба да будемо и благослова Божијег, ове молитве могу читати: – они који желе да ступе у свету тајну брака, као и – они који се већ налазе у браку. Молитва прва: Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја. Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.
Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.
Молитва друга: Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.
Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.
Још Те молим, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин! Молитва трећа: Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.
Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.
Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих.
Боже наш, oпрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин
Свештеник Србољуб Милетић

One Comment

  1. Iskreno,mnogi brakovi nisu opstali pod uticajem magije. Moj je jedan od njih.Evo posle 20 godina borbe razvodim se… Post molitva .osvecenje Jeleja. .molitve za bracnu ljubav..Borba. .Kazu I to sto smo pod uticajem tih stvari da je I to od Boga.Jeste..Ali Gospod nam da je isto tako slobodnu VOLJU da odluci mo sta da radimo.Mozda Gresim Ali posle mog iskustva..Da sam znala ja bih se davno razvela I dalje se moleci za zdravlje I srecu svog bivseg supruga .Da Gospod prosvetli um I njemu I meni I da u nama obitava Volja Bozija.Da napomenem.neki ljudi se izbore sa tim Ali potrebno je da obe strane svojom cistom ljubavlju zele to…I da im se ne kace takVe stvari.Znam da ne bih pozelela ni neprijatelju takav zivot!Nazalost osoba koje to rade nisu sVesne da je to gore nego u nekoga puca ti. .ovde se radi na ubijanju Nase duse..volje misli..