Crkveno venčanje

Pitanje:
Pomaže Bog. Čuo sam priče, pa me interesuje iz prve ruke, da ne valja da se trudne djevojke vijenčavaju u crkvi. Da li je to tačno? ? ? Pozdrav, Peđa
Predrag


Odgovor:
Dragi brate Predraže, Sveta tajna braka naziva se i VENČANJE, jer se mladencima na glave stavljaju venci, kao nekada pobednicima na olimpijskim i drugim viteškim igrama. O tome Sveti Jovan Zlatousti govori: „Venci, kao pobedni znaci, meću se zato što su bračnici bili nepristupni bludu i nepobeđeni sada mogu ući u bračnu sobu“. Dakle, venci na glave mladencima stavljaju se kao nagrada za njihov celomudren život pre braka, za ostvareno devičanstvo s obe strane. Zato se drugobračnicima (ako oboje stupaju u drugi brak) ne stavljaju venci na glavu, obzirom da već imaju iza sebe bračno iskustvo. Isti značaj imaju i upaljene sveće, koje se daju verenicima pri Činu obručenja. Upaljene sveće u rukama novonevesnika označavaju čistotu njihova života, svetlost njihovih vrlina i svetlost blagodati Svete tajne braka. Iz ovih navedenih primera nagrađivanja mladenaca za celomudren život pre stupanja u brak, jasno je da bremenitost mlade odudara od ovih venčanih darova. To što se u praksi dešava suprotno želji Crkve, da mladenci u brak stupe čisti i čedni, znak je popustljivosti pred savremenim načinom života. U patrijarhalnom društvu svaka devojka, već sa 18 godina, pa i ranije, bila je isprošena za mladića koga su izabrali, prihvatili devojčini roditelji, a mladić je ženio devojku koju je često prvi put video prilikom proševine. Za divno čudo, većina tih brakova se održavala doživotno. Danas se mladić i devojka zabavljaju po nekoliko godina, često žive zajedno, stupaju u brak kasnije, u tridesetim godinama, pa onda nije čudo da devojka i zatrudni pre braka. A da ne bi vodila dete pri venčanju, mladenci pribegavaju venčanju pre porođaja, dakle dok je mlada još u blagoslovenom stanju. Crkva, u takvim slučajevima, bira manje zlo: nevoljno dozvoljava venčanje, smatrajući to ikonomijom, nužnom popustljivošću, nasuprot jednostavnim odbijanjem venčanja. Ili bi možda, u tom slučaju, trebalo primeniti venčanje drugobračnih, slično ranijem pravilu, ako bi neko crkvenu veridbu prekinuo ili jedan od obručnika umro, preživeli bi se venčavao po činu drugobračnih. Pošto je tvoje pitanje bilo u obliku „ne valja se“, što za posledicu može imati nešto negativno, pa čak i nesrećno u braku, blagodat Božja, prizvana od strane sveštenika koji venčava, delovaće na mladence bez obzira na njihovo ranije ogrešenje, pogotovo ako se oboje, pre obručenja i venčanja, ispovede i pokaju za svoja ogrešenja i dobiju razrešenje od nadležnog sveštenika. Blagoslov Božji priziva na tebe i pozdravlja o. Dušan

3 komentar(a)

 1. Jasmina milosavljevic

  Cerka mi je ktstena u katolickoj crkvi,trudna je ,nakon 3 nedelje veze otisla je da zivi kod momka,bez da je sa nama ista popricala ili razresila.Po terminu porodjaja ostala je trudna pre nego sto je i usla u vezu sa sadasnjim muzem,u medjuvremenu se gradjanski udala bez da je to iko znao,sada zeli da promeni veru i uda se u pravoslavnoj crkvi.Suprug i ja smo to doznali preko prijatelja.Mene zanima moze li se vencati i ako se suprug i ja tome protivimo?
  Zateceni smo celokupnom situacijom i brzinom kojom se sve desava od trudnoce do gradjanskog braka,izbegavanja roditelja i celikupne famulije.prosto pojma nemamo sta se desilo,dete se okrenulo za 360 stepeni u roku id dve nedelje.Razumela bih da je u kzci bilo problema,svadja,zabrana,ali iz cista mira tako….kao da je da prostite uvracana,pa smo zeleli da crkveno vencanje odlozimo ukoliko je to moguce bar dok ne dobijemo neke odgovore.Hvala unapred.

 2. Buduca mlada

  Interesuje me da li Crkva obavestava drzavu o vencanju? Ja bih se samo crkveno vencala sad, a kasnije i u opstini…

 3. Poštovanje,
  Venčali smo se 30.09.2018 g,sveštenik nam je dao platno i jednu sveću da ponesemo sa sobom kući posle venčanja.Platno je rekao da čuvamo,sašijemo nešto,za sveću je rekao da je na Mladence upalimo u crkvu.Mi smo zaboravili to da uradimo,interesuje me da li možemo da upalimo sveću ili čekamo Mladence sledeće godine.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *