NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveštenstvo i monaštvo » Crkveni odbor / žalba na sveštenika

Crkveni odbor / žalba na sveštenika

Pitanje:
Pomaže Bog, Imao bih par pitanja koja se odnose na odnos između lokalnog paroha (u naselju) i stanovništva.
Naime: 1.Kako se bira crkveni odbor i koja je njegova uloga? 2.Kome građanin može da se požali ukoliko nije zadovoljan sveštenikom? Puno pozdrava!
Marko


Odgovor:
Dragi brate Marko, Opet, nažalost, nekakav problem sa nadležnim (ne lokalnim) sveštenikom. Jasno Ti je da nadležni episkop postavlja sveštenika na određenu parohiju. Sveštenik, kao paroh jedne parohije, da bi uspešno delao na njivi Gospodnjoj, treba da ima i „pomoćne organe“, koji će mu u toj njegovoj uzvišenoj službi pomagati. To su, pre svega, crkvenjak, tutor, pojci, hor, veroučitelj i Crkvenoopštinski upravni odbor. Pre Drugog svetskog rata birao se Crkvenopštinski savet, a iz njega Upravni odbor. Sticajem okolnosti, posle rata u komunističkoj državi, uveden je jednostavniji i praktičniji, ali i sigurniji način organizacije Crkvene opštine. Uvedeno je tzv. „privremeno poverenstvo“, određen broj ljudi u parohiji (muških i ženskih) , koji obavljaju crkvenoopštinske dužnosti i pomažu parohu. Članove „poverenstva“ bira isključivo nadležni sveštenik, iz redova svojih parohijana, odanih Crkvi i spremnih da rade na dobro Crkve i vernog naroda. „Privremeno poverenstvo“ jedne Crkvene opštine odobrava Eparhijski upravni odbor nadležne Eparhije, a članovi pred Krstom, Jevanđeljem i sveštenikom polažu zakletvu. Delokrug rada Privremenog poverenstva je isti kao i Upravnog odbora Crkvene opštine, dakle briga o materijalnom obezbeđenju Crkvene opštine i parohije, briga o crkvenoj imovini, vođenje materijalnog poslovanja Crkvene opštine, pomoć u misiji parohu, zastupanje crkvenih interesa pred državnim vlastima i druge obaveze.
Naš narod kaže: „I nad popom ima pop“, što znači da eventualne nesporazume sa nadležnim parohom treba rešavati, na prvom mestu, sa njim, u razgovoru, dijalogu. Ako se ne postigne saglasnost, odnosno ako vernik smatra da ga paroh nije zadovoljio svojim stavom ili odgovorom, može da se požali Arhijerejskom namesniku, koji će razrešiti eventualni spor ili će uputiti molbu za razrešenje spora nadležnom Episkopu. To je ispravan put, ali treba nastojati da do sporova ne dolazi, a to će se postići ako svaki član Crkve, sveštenik i verici, rade sa odgovornošću svoj deo posla, ako nastoje da u Crkvi bude kao u košnici, da svi rade na zajedničkom dobru.
Mir u duši, mir u porodici, mir u parohiji želi i srdačno pozdravlja o. Dušan

6 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *