NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

JESTE LI RAZMIŠLJALI O OVOME?

Da li ste, dok jurcate za novinskim, knjižnim i drugim horoskopima ili tražite nekog da vam uradi natalnu kartu, razmišljali o sledećem:
Astrologija je nastala kao sastavni deo mnogobožačkog pogleda na svet, i drevni astrolozi su verovali da su planete koje upravljaju ljudskim postupcima, u stvari, bogovi. Zato su ih tako i nazvali: Merkur (bog trgovine, proroštva, lopova) Venera (boginja požude), Mars (bog rata), Jupiter (vrhovni bog), Saturn (Jupiterov otac), itd. Istiniti Bog je Sebe otkrio u Hristu kao Svetu Trojicu: mi, koji posle Hrista živimo, kroz Crkvu Njegovu imamo ne samo punotu bogopoznanja, nego i bogoopštenja, pričešćujući se Njegovim Telom i Krvlju. Kako onda možemo verovati da planete upravljaju našim postupcima znajući da one niti su bogovi, niti imaju božansko poreklo, i ako znamo da ih je Bog stvorio čoveka radi, a ne čoveka njih radi?
Zodijački znaci su u Svetom Pismu Starog Zaveta nazvani Mazarot, i svaki od njih je, kao skupina zvezda, označavao neku proročku sliku budućih događaja vezanih za dolazak u svet Spasitelja našeg, Isusa Hrista. Ko veruje astrologiji, veruje paganskim tumačenjima zodijaka (recimo, Grci su verovali da je znak Bika na nebu kao „uspomena na to da je Zevs sa Krita oteo devojku Evropu nad kojom je izvršio nasilje“.)
U oblasti polarnog arktičkog kruga, često se dešava da se nekoliko sedmica na noćnom nebu ne može videti ni jedna planeta, niti se znati njihov raspored u času nečijeg rođenja. Prema astrologiji, to bi značilo da neki stanovnici Grenlanda, severne Aljaske, Kanade i Sibira nisu ni rođeni (nemaju horoskop!)
Do šesnaestog veka, astrologija je bila zasnovana na pretpostavci da je zemlja u središtu Sunčevog sistema i da se planete okreću oko nje (geocentrizam). Pre Kopernika, dakle, svi horoskopi su bili pravljeni na lažnoj, kvazi – naučnoj pretpostavci. Da li su mogli biti tačni?
Planete Uran, Neptun i Pluton do novijih vremena nisu bile poznate astronomiji, pa samim tim ni astrologiji. Kad su otkrivene, astrolozi su počeli da se bave i njihovim „uticajem“ na čoveka. To znači da su horoskopdžije pre pronalaska ovih planeta obmanjivali svoje mušterije, ne dajući im sve „planetarne mogućnosti“, pošto nisu ni znali za sve planete Sunčevog sistema.
Jednojajčani blizanci, rođeni pod istom „zvezdom“, mogu da vode potpuno različite živote. Astrološka logika kaže da je to nemoguće. Životna logika pokazuje da se to dešava često. Horoskopdžije vele da zvezde i planete blizance kroz život treba da vode na isti način. Ako je tako, zašto se dešava da jedno od bliznačadi, recimo, umre prilikom porođaja?
Astrologija tvrdi da planete upravljaju zodijačkim znacima (zodijački znaci su skupine zvezda). Svakom ko iole poznaje astronomiju to je smešno, jer su zvezde koje formiraju zodijačka sazvežđa svetlosnim godinama udaljene od planeta Sunčevog sistema, koje su u odnosu na njih patuljci, kao i Sunce.
Astrologija uči da svako, u skladu sa upravljanjem njime od strane zvezda, ima individualnu sudbinu, poseban život i posebnu smrt. Kako su onda moguće masovne tragedije i pogibije u zemljotresu, požaru, poplavi? „Izvlačenje“ na tzv. „mundanu“ astrologiju, astrologiju koja se bavi „sudbinom“ sveta, u tome ne pomaže mnogo.
Astrološka predviđanja su krajnje uopštena i neodređena, što je osobina svih demonskih „proricanja“. Horoskop vam može reći: „Očekujte uspeh!“, ali vam nikad neće reći: „Dobićete zlatnu medalju na takmičenju iz streljaštva“. Proročanstva tipa: „Danas ćete imati sukob s nekim“ ili „čućete vesti iz daleka“ nisu nikakva proročanstva. Možete krenuti gradom i reći tako nešto prvoj desetini ljudi koje sretnete, i biti sigurni da će se na mnogima „proricanja“ ispuniti. Sto hiljada čitalaca horoskopa koji se pojavljuje u nekim dnevnim novinama mogu da se, tog dana, s nekim posvađaju, ili odnekud dobiju vest. Ali, horoskop vam nikad neće reći: „Dobićete vest da ste primljeni na konkursu za profesora engleskog u Prvoj gimnaziji u Beogradu“. To bi bilo konkretno, a to je novinskoj astrologiji nedostupno.
Zašto vi, u stvari verujete u horoskop? Zato što je to lakše. Unapred ste „predodređeni“. Svaki vaš postupak je, što se zvezda tiče, „opravdan“. Kad napravite nešto što je nemoralno, takav vam je „horoskop“. Kad pogrešite, planete vam nisu naklonjene. Ako vam se nešto loše zbiva, sudbina je takva. Jednom rečju, za sve svoje zlo optužujete Boga, koji vam je dao slobodu i savest. Naravno da za svoje postupke nećete odgovarati pred zodijačkim „bikovima“, „jarcima“ „škorpijama“ i „ribama“, nego pred Bogom. I to ne pred bilo kakvim „bogom“, bogićem našeg jadnog razuma, koji veli da „ima nešto“, nego pred Raspetim i Vaskrslim Bogočovekom Hristom, Bogom Ljubavi, Koji je za nas izlio Svoju prečistu Krv.
Viši ste ne samo od zvezda, nego i od svega stvorenoga, jer ste sazdani po slici i prilici Svete Trojice. Zvezde, planete, čitava tvorevina od vas čekaju odgovor, kao od onih koji su prizvani da budu deca Božja i tako Bogu usinove sve što je On stvorio Razmislite o tome pre čitanja horoskopa, komadića hartije sa odštampanom lažju koja tvrdi da vašom „sudbinom“ upravljaju nepostojeća božanstva antičke Grčke i Rima.
Đavo je Evi, a Eva Adamu, rekao da će posle jedenja zabranjenog ploda biti kao bogovi. Okusili su i – umrli, odvojivši se od Boga Koji je Život. Iskušenje se ponavlja i danas. Svako, svakog časa, sve do poslednjeg daha svog, bira: Život ili smrt.
Birajte! Izbor se ne može izbeći. U svemu što Bog nije blagoslovio krije se đavo, u svemu što nije život, vreba smrt.
Bog, očito, nije blagoslovio astrologiju.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *