NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

ATROLOGIJA
UVODNA REČ

U Beogradu, kraj studentskog doma na Karaburmi, potpisnik ovih redovačeka „dvadesetsedmicu“. Dolazi „dvadesetpetica“. Jedna devojka ulazi u autobus, a druga, njena poznanica, trči za njom i viče: „Nemoj da ga dovodiš ako nije jarac“.
Crkva u Beogradu. Žena, krštena u zrelim godinama, došla u kancelariju. Sveštenik koji ju je krstio popunjava dokument – krštenicu. U tom dokumentu postoji rubrika: „Da li je rođen/rođena kao blizanac? „Na to gospođa odgovara: „Ne, ja sam škorpija“.
Dnevne novine, nekad ugledne, ne izlaze više bez horoskopa; čak se ni ne ograđuju, kao nekad, podnaslovom „rezervisano za sujeverne“.
Izlaze specijalizovani astrološki časopisi, knjige se štampaju u hiljadama primeraka, a naslovi: „Šta kažu zvezde?“, „Šta nas čeka u narednoj godini po predskazanju zvezda?“, „Veliki Nostradamusov horoskop“, „Kineski horoskop“, „Actečki horoskop“, „Indijski horoskop“… Jedna šundnovina, koja se tobož bavila „popularizacijom religije“, objavljivala je čak (o tempora, o mores!) „pravoslavni horoskop“, po svecu na čiji ste dan rođeni (recimo, ako ste rođeni na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, „Mladence“, vi ste, tvrde horoskopdžije, „druželjubivi“)… Na državnoj i privatnim televizijama astrolozi vršljaju neometano, prorokuju „svetliju budućnost“, a Srbstvo propada i tone sve dublje i dublje…
Prve dve anegdote su svakom jasne: devojka je svojoj drugarici rekla da joj dovede momka koga želi da upozna samo pod uslovom da je „jarac“ u horoskopu (valjda zato što se to poklapa sa njenim znakom); novokrštena gospođa je mislila da u krštenici treba da stoji i njen astrološki znak, pa je rekla da je „škorpija“ upitana da li je rođena kao nečija sestra bliznakinja. Ostalo što smo naveli o poplavi astrologije, te najpopularnije okultističke veštine, nekima nije jasno, ali je mnogima, veoma mnogima, privlačno. I astrobiznis cveta, a sve pod izgovorom da je reč o „zabavi“ i nečem „bezazlenom“.
Ovo je poglavlje čiji je cilj da vas upozna sa učenjem Pravoslavne Crkve Hristove o astrologiji i njenim posledicama po besmrtnu dušu čovekovu.
Priređivač se opredelio za jednostavne i jasne, svima dostupne tekstove, o ovom fenomenu. Njihovi autori, Dejvid Riči, Amerikanac, i Janja Todorović, Srbkinja, su nekad bili astrolozi koji su se obratili u Pravoslavlje. Njihova reč time još više dobija na težini i uverljivosti. Šta znači biti astrolog, čitalac će moći da sazna iz potresne ispovesti gospođe Todorović „Čovek je viši od zvezda“.
Priređivač smatra da će tekstovi postići svoj cilj ako bar neko bude shvatio okultnu pozadinu ove „bezazlene zabave“.
Niko ne spori da kosmos ne utiče na čoveka, jer je čovek mikrokosmos i u njega su, sveljubavnom rukom Tvorčevom, na najnežniji način ugrađeni svi elementi Božje tvorevine. Poznato je medicinskoj nauci da su promene na Suncu povezane sa izvesnim bolestima, pa čak i epidemijama na našoj planeti. Ako mesec izaziva plimu i oseku, kako onda da ne deluje na ljudski organizam prepun telesnih tečnosti? Ali, čovek nije samo mikrokosmos; mikrokosmične su i životinje i biljke. Čovek je, pre svega i iznad svega, mikroteos, „mali bog u blatu“ (otac Justin Popović), koji je kroz Bogočoveka Hrista prizivan da postane naslednik Carstva Nebeskoga. Kao takav, sazdan po slici i prilici Oca i Sina i Svetoga Duha, on je iznad svih ostalih tvari, iznad zvezda, planeta, galaksija, a njegova duša je vrednija od čitavog sveta.
Od kada je čovečanstvu granulo Sunce Pravde. Hristos Raspeti i Vaskrsli, od tada su zvezdice ubogih ljudskih umovanja potamnele, i svetlost istinita je obasjala svakoga onog koji je želi. Neka bi Bog dao da obasja i bogožednog čitaoca!

Priređivač Na Svetog Sergija i Vakha, 7. / 20. oktobar 1995. godine od rođenja Sunca Pravde

Post Scriptum,
dve godine kasnije

Koliko je astrologija uticajna kada je u pitanju oblikovanje javne svesti, vidi se po tome što veoma tiražne novine, poput „Blica“, redovno objavljuju astrološka tumačenja izvesne Slavice Živanović, predsednika Udruženja astrologa Srbije (?), pri čemu je uredništvo ponosno na to što su njena predviđanja veoma uspešna. Čelnoj dami Udruženja astrologa se u novinama daje cela strana.
U broju 26-27. avgusta 1997. pod naslovom „Milošević neizbežan i nezaobilazan“, predsednik Jugoslavije je objašnjen ovako: „Kombinacija Jupiter/Pluton je simbol plutokratije, želje za predvođenjem masa, talenta za organizaciju… Vrlo blizu je i želja za sprovođenjem verskih i ideoloških reformi i pitanje je samo ko šta od ponuđenog izabere“…
U broju za period od 28. novembra do 1. decembra 1997. ova astrološkinja je ponudila i rešenje za Kosovo: „Činjenica da su u astrološkom smislu Albanci predstavljeni Plutonom i Saturnom, koji se jednako, na arhetipskom nivou, vezuju za Srbe, pokazuje da moramo pronaći modus vivendi, jer je, astrološki, neprijatelj u nama samima i svuda oko nas (?)“…
List „Svedok“ je, 13. maja 1997. godine, preneo pisanje niškog „Pulsa“ u kome je Bogoljub Karić izjavio da su on i Mirjana Marković, supruga predsednika Jugoslavije, prilikom posete Indiji posetili uglednog indijskog astrologa, koji je Kariću „sve pogodio“…
Ako se ljudi najveće ekonomske i političke moći meću današnjim Srbima obraćaju astrologu, onda znači da se tu već radi o nimalo naivnim stvarima…
Šta Pravoslavna Crkva kaže o astrologiji?

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *