Čitanje Akatista; venčanje u toku mesečnog ciklusa

Pitanje:
Prvo da Vam se zahvalim na dosadašnjim odgovorima, bili su mi od velike pomoći. Molim Vas za pomoć u sledećim dilemama… 1. Da li se Akatist Presvetoj Bogorodici i Akatist Gospodu Isusu Hristu mogu čitati proizvoljno (po želji i potrebi) ili postoji određeno pravilo za čitanje istih? I još, da li se mogu čitati u bilo koje vreme ili možda postoji određeno vreme kada se čitaju, možda kada su u pitanju praznici? Uopšte, postoje li pravila koja tom prilikom treba ispratiti? 2. Ovih dana sam pročitala u pravoslavnoj knjizi da se ne bi trebalo venčavati kada žena ima menstruaciju. Dosta sam se zabrinula jer sam se tad setila da sam je ja imala kada smo se suprug i ja venčali u crkvi. Ipak, moram da napomenem da je to bio poslednji dan i da mogu da kažem da skoro da je nisam imala uopšte. Ali ipak, ….. Oče, šta da radim sad? Neizmerno hvala.
N.N


Odgovor:
Draga, Danas su akatisti tako popularni da ga neki ljudi i sami pišu. Sa tim treba biti oprezan. Himna hvale su lepo i duboko molitveno osećanje i zdrav molitveni odnos prema Svetom, kada pored zapomaganja i potrežnji i blagodarimo. Da, postoji pravilo kako se čita ili peva akatist. On je deo bogosluženja i ubacuje se posle šeste pesme kanona na jutrenju, i uvek počinje sa kondakom koji napisan u samom akatistu. U kelejnom pravilu akatist se čita sa kanonom istom svetom. Početak je uobičajen, pa 50 psalam, tropar i kondak svetom i onda kanon do šeste pesme, a posle nje akatist, i kada se završi posle istog kondaka produžava se kanon zaršno sa devetom pesmom. Posle kanona čita se molitva Svetom. Možete da ih čitate na sam praznik ili u bilo koje vreme u godini.
Šta je bilo bilo je i nemo više da se brinete, osim da pazite da kada imate svoj mesečni ciklus da ne prilazite svetoj čaši. Sa poštovanjem i blagoslovom
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *