Четири православне цркве гореле на дан Васкрса!

Две православне цркве у Аустралији захватио је пожар на дан Васкрса, а информације о томе стижу само неколико сати након што је у Њујорку изгорела српска црква. Горео и Валаамски манастир у Русији.

Српска православна црква Свети Сава на Менхетну изгорела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су верници у њој присуствовали ускршњој литургији, јавили су данас амерички медији.

Crkva-Svetog-Save--u-Njujorku.png

Њујоршка ватрогасна служба је саопштила да је прву дојаву о пожару у цркви Српске православне цркве, која се налази на Западној 25. улици, између Пете Авеније и Авеније Америка, нешто пре 19 часова по локалном, односно један после поноћи по средњеевропском времену, наводи „Њујорк тајмс” а преноси Танјуг.

У гашењу пожара, који се брзо распламсао, учествовало је чак 168 ватрогасаца, саопштила је ватрогасна служба, додајући да је пожар после три сата гашења стављен под контролу.

 

 

crkva-njujork

Пожар је брзо прогутао цркву, која потиче из 19. века, а за само сат времена од избијања су посматрачи већ поставили фотографије на друштвеним мрежама, на којима се види како се изнад Менхетна уздиже облак дима и како ватра гута цркву.

Званичници наводе да није познато да ли се неко налазио у цркви у време кад је избио пожар. Домар, који је стигао на место пожара ускоро по избијању, примио је помоћ лекара због удисања дима, али није хоспитализован.

Старешина цркве Ђокан Мајсторовић је изјавио да се осећао да је „усред ноћне море” док је покушавао да дође до цркве, којој је због пожара био блокиран приступ.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви.

Он је додао да ће његово одељење истражити узроке, али је упозорио и да би велика штета коју је претрпела црква могла да закомпликује те напоре.

„Штета је тако велика да не може да се нађе тачка где је пожар избио. Кров је био дрвени и више га нема”, рекао је Грибон. (Танјуг)

Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је средином 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестанској цркви, али је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице.

Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организоване и културне, образовне и друштвене активности.

Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

У Аустралији  гореле две православне цркве

Како преносе локални медији, пожар је цркву у Рокдејлу захватио око 22х по локалном времену, само неколико сати након завршетка ускршњих церемонија. Срећом, у згради није било никога.

Screenshot_1Према последњим информацијама, лакше су повређене четири особе, међу којима су и двојица ватрогасца.

Са ватром се неколико сати борило око 60 ватрогасаца из 15 станица, али нису успели да спрече да пожар потпуно прогута зграду.

“Изненадио нас је интензитет ватре, зграда се веома брзо урушила. Имали смо среће да има овако мало повређених”, рекао је Грег Малинс из ватрогасне службе.

Како је рекао, прерано је да се говори о узроку, али је због прославе Ускрса цео дан било људи у цркви, па је “тешко веровати да је неко успео да подметне пожар”.

“Било је десет увече, а ово је веома жив крај, свакако би неко приметио да се нешто дешава”, рекао је надзорник у ватрогасној служби Грег Ренкин и навео да су могући узроци инсталације или свеће.

Ипак, полиција врши увиђај, а медији наводе да се истражује и могућност намерне паљевине, због чињенице да је у цркви било много новца због ускршњих донација.

Како преноси Јаху, могуће је да је пожар подметнут како би се лопови домогли новца у сефу или прикрили трагове.

Неколико сати раније, у најстаријој православној цркви у Викторији, у цркви Благовести у Мелбурну избио је пожар.

Како преносе медији, ватрогасна екипа је позвана око 13.40х, само неколико сати након што су завршене јутарње усркшње литургије у цркви.

Дим је куљао из прозора и крова, а евакуисано је око 200 људи из околних зграда. Повређених није било.

Зграда је издржала пожар, који је савладан за тридесетак минута. Ипак, како каже свештеник Космас Дамианидес, дим и пламен су оштетили зидове, кров и иконе у цркви.

“То ће сигурно много коштати. Ово је велики губитак за нас. Црква је стара 115 година и унутра су веома старе и вредне иконе”, рекао је отац Космас.

Захваљујући брзој реакцији ватрогасаца, оштећења на конструкцији и спољашњости зграде су минимална.

Узрок пожара је засад непознат.

 

Горео и Валаамски манастир у Русији

Ватрена буктиња захватила је и манастир Валам у Русији. Ово је још једна у низу цркава које су гореле током ускршњих празника.

Screenshot_4

 

Ватра је прво букнула у хотелу “Винтер”, који се налази у старој згради која припада манастиру, а налази се одмах поред катедрале.

У пожару који је захватио око 8.600 квадратних метара није било жртава, а 70 људи је евакуисано на време.

 

 

 

 

 

Извори:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=05&dd=02&nav_category=78&nav_id=1126615

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=05&dd=02&nav_category=78&nav_id=1126642

http://www.politika.rs/scc/clanak/354173/Izgorela-srpska-pravoslavna-crkva-u-Njujorku-VIDEO

 

2 Comments

  1. “Некада је припадала протестанској цркви, али је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка. Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар.”

    Нешто ми није најјасније. Обратите пажњу на датуме. У овом цитату изнад тврди се да владика Николај уз помоћ верника откупљује цркву која је 1944. године освештана. Значи да је владика Николај 1944. већ био у Америци. Са друге стране, у његовој званичној биографији пише да је савезничка 36. америчка дивизија ослободила заробљеника из немачког концентрационог логора Дахау, међу којима је био и владика Николај Велимировић. Значи до 1945. године још увек је био затвореник у Дахау. Неко је овде дебело помешао датуме.

    • Св. владика је био у Њујорку и пре Другог светског рата. Стекао је тамо мноштво пријатеља, тако да је врло могуће да је зграду откупио уочи рата, а да је било потребно још неколико година да се изради иконостас, преуреди црква, живопишу иконе, итд. Тада је то било веома скупо (додуше, и у данашње време је), а и питање је да ли је било локалних православних уметника, или су морали да наруче из неког другог града или Европе.
      Било како било, с обзиром да је био ухапшен ’41., верујем да је куповина учињена пре рата. Ако је црква уопште и купљена, а не само уступљена, како неки тврде.