NASLOVNA » Molitva i Bogosluženje, PITANJE PASTIRU » Celivanje Ikona i Liturgija.

Celivanje Ikona i Liturgija.

Pitanje:
Pomaže Bog, oče Dejane. Kršten sam u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i redovno idem na Svete Liturgije nedeljom, a pitanje koje sam postavio je iz razloga što sam pročitao da posle primanja svetog pričešća ne treba cjelivati ikone.Dovelo me u nedoumicu to što se u našoj crkvi nakon završetka svete Liturgije vjernicima dijeli nafora i prosto sam u nedoumici oko toga da li taj dan treba cjelivati ikone. Postavljajući pitanje o duhovnom značenju primanja nafore, želio sam saznati nešto više o samom simboličkom značenju, budući da svaki dio liturgije u svojoj simbolici ima puni svoj značaj i značenje.
Srdačan pozdrav od
Porodica Pejović


Odgovor:
Bog Vam pomogao! Sveštenici savetuju hrišćane da ne treba celivati ikone posle pričešća da ne bi slučajno koja čestica svetog pričešća ostala na ikonama.
Što se tiče deljenja nafore posle svete liturgije, svakako da ima
značenje. Lakše ćete to razumeti ako shvatite da su se u prvim vremenima hrišćanstva, hrišćani sakupljali na zajedničkoj molitvi i „lomljenju hleba“. I dan danas je običaj u nekim pravoslavnim crkvama da hrišćani donose hleb u crkvu da bi se spomenuli njihovi (živi ili usnuli) , i posle bi se taj hleb vraćao hrišćanima.
Puno pozdrava o.Dejan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *