NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

„EZOTERIJA“: VODOLIJAŠKO IZDAVAŠTVO MEĐU SRBIMA

Izdavačka kuća „Ezoterija“, na čijem čelu je Vladimir Madić, propagandista Alistera Kroulija, postala je poznata i svuda prisutna firma, čije se knjige rado kupuju i čitaju. Njihovi katalozi mogu se dobiti i poštom, a svojim reklamnim oglasima prisutni su i na „Internetu“.
„Ezoterija“ poseduje čitav niz edicija, po principu : „Od svega pomalo, za svakog ponešto“. Osnovni cilj je – doneti Nju Ejdž mišljenje što većem broju ljudi, uključiti ih u „zaveru Vodolije“ a da toga ni ne budu svesni. Katalog „Ezoterije“ počinje ponudom edicije okultne i epske fantastike „Grifon“ (tzv. „mač i magija“ žanr). Nude se knjige Karla Sagana („Kontakt“, o kontaktu sa vanzemaljcima) i Majkla Krajtona („Sfera“ i „Izgubljeni svet“, po kojima su snimani holivudski filmski hitovi). „Ezoterija“ je, prilikom prikazivanja Spilbergovog „Parka iz doba jure“ u domaćim bioskopima besplatno delila minikataloge svojih izdanja. Tu su i klasična dela epske fantastike – Tolkinov „Silmarilion“ i „Gospodar prstenova“. Elizabet Hejč u romanu „Inicijacija“ opisuje posvećenje žene u tajne okultizma. Domaći autor, kroulijevskim idejama opijeni Srđan Krstić, u romanu „Mefisto i Zlatokosa“ opisuje „nezaboravnu ljubav palog anđela i leponoge blondine“, a roman se preporučuje i ovako: „Večite, nedodirljive istine, ovde će biti dovedene u pitanje, jer o njima govori Mefisto, Čupač duša i Sudija pred vratima Pakla“.
U ediciji „Anima mundi“ štampaju se dela svetske književnosti, opet povezana sa okultizmom. Tu su „Mitologike“ irskog pesnika Viljema Batlera Jejtsa, okultiste i člana „Zlatne zore“; dva romana Jukija Mišime, koji se reklamira i kao onaj koji je „izvršio ritualno samoubistvo – harakiri 1970. godine i time ušao u legendu“; Hakslijeva „Vrata percepcije“ govore o njegovim iskustvima sa uzimanjem halucinogenih droga.
Biblioteka „Mikrokosmos“ nudi pop-psihologiju, pre svega „ljubavnu“, koja odnos muškarca i žene svodi na tehnologiju zadovoljavanja sebičnosti u dvoje. Tu su knjige Džona Greja „Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“ i „Mars i Venera u spavaćoj sobi“ (sa poglavljima kakva su „Kako divlje uzbuditi ženu“, „Napredne tehnike za sjajan seks“, itd.), Aleksandra Lovena “ Spiritualnost tela“ (istočnjačka tradicija povezivanja duha i disanja, fizičke i mentalne vežbe za „duhovni mir“, itd): i „Ljubav, seks i vaše srce“ (u tradiciji Vilhelma Rajha), Suzi Holbeč „Moć vaših snova“. One se nude čitaocu koji brzo i lako želi da dođe do rešenja teških životnih pitanja.
„Jungovski krug“ je posvećen delima nastavljača Jungove okultne psihologije (nude se naslovi poput „Jung i tarot“, „Jungovsko tumačenje snova“); „Svetilište muza“ se bavi teorijom umetnosti (izdata su dela Kandinskog i Klea, koji su svoju umetničku teoriju zasnivali na okultizmu); „Misterije“ nude „Priče o reinkarnaciji“; edicija enciklopedija i priručnika „Uroboros“ objavljuje Komfortovu „Radost seksa“, a „Alfa krucis“ knjige „spiritualne astrologije“. „Gospodari tame“ su biblioteka horora, “ Luks hermetikum“ objavljuje magijske studije i priručnike: od Habnerovog „Šamanskog puta“, preko knjiga Kroulijevog nastavljača Keneta Granta,do Uspenskog, Gurđijeva, studije o religiji veštica i Bardonovih praktičnih priručnika za bavljenje magijom,“pogodnih za početnike u magiji“.
„Telema“ je edicija Kroulijevih dela, uz njegov špil tarot – karata; „Novo doba“ nudi vodolijaške knjige i nova „Hristova otkrivenja“; „Beli oblak“ se srbskom čitaocu obraća delima Oša Radžniša; „Avatar“ je o Meher Babi, koji je sebe smatrao bogom na zemlji; “ Latice hiljadu lotosa“ su za propagandu Dalekog Istoka (naslovi su „Ekstaza kroz tantru“, „Nezaboravni Sai Baba iz Širdija“, „Feng Šui“ – knjiga o magijskom uređenju životnog prostora, koja je kod nas postala hit.) Vladimir Madić ima dobre veze i sa izdavačima iz Hrvatske (za infernacionalu ne postoje granice!), pa domaćem čitalaštvu nudi i knjige sa one strane Save.
„Ezoterija“ u svom katalogu nudi preko 150 knjiga koje je sama izdala; preko trista knjiga drugih izdavača; nudi ambijentalnu i nju ejdžmuziku, ali i vizantijsko pojanje simonopetritskih monaha; prodaju amajlije i talismane poput Horusovog oka, ali i pravoslavne krstove i svetogorski tamjan.
„Svetigora“, naš najveći crkveni izdavač, po broju izdanja (iako je veliki), još ne može da se meri sa brojem izdanja okultnog i crnomagijskog sadržaja, koja se nude, čitaju i pročitavaju na našem terenu. Još uvek je mnogo manje knjiga o molitvi nego o satanističkim ritualima i inicijacijama; još uvek je manje knjiga o življenju po zapovestima Božjim nego astroloških naklapanja; još uvek je premalo dela o pravoslavnom braku i porodici u odnosu na priručnike „tantričkog seksa“; još uvek nam nedostaju Žitija Svetih, dok biografija jogina, fakira i avatara ima na pretek… Treba voditi odlučnu borbu da pravoslavna knjiga dođe do što većeg broja čitalaca, a naročito svetootačka knjiga; jer, dok se takva knjiga čita, svetac koji ju je stvarao ili čije žitije je opisano moli se Bogu za dušu čitaoca. Reč Božja, hrana i piće duše, mora biti prisutnija među Srbima od reči đavolje, da bi ljudi mogli da potraže i nađu Put, Istinu i Život…

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *