НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

„ЕЗОТЕРИЈА“: ВОДОЛИЈАШКО ИЗДАВАШТВО МЕЂУ СРБИМА

Издавачка кућа „Езотерија“, на чијем челу је Владимир Мадић, пропагандиста Алистера Кроулија, постала је позната и свуда присутна фирма, чије се књиге радо купују и читају. Њихови каталози могу се добити и поштом, а својим рекламним огласима присутни су и на „Интернету“.
„Езотерија“ поседује читав низ едиција, по принципу : „Од свега помало, за сваког понешто“. Основни циљ је – донети Њу Ејџ мишљење што већем броју људи, укључити их у „заверу Водолије“ а да тога ни не буду свесни. Каталог „Езотерије“ почиње понудом едиције окултне и епске фантастике „Грифон“ (тзв. „мач и магија“ жанр). Нуде се књиге Карла Сагана („Контакт“, о контакту са ванземаљцима) и Мајкла Крајтона („Сфера“ и „Изгубљени свет“, по којима су снимани холивудски филмски хитови). „Езотерија“ је, приликом приказивања Спилберговог „Парка из доба јуре“ у домаћим биоскопима бесплатно делила миникаталоге својих издања. Ту су и класична дела епске фантастике – Толкинов „Силмарилион“ и „Господар прстенова“. Елизабет Хејч у роману „Иницијација“ описује посвећење жене у тајне окултизма. Домаћи аутор, кроулијевским идејама опијени Срђан Крстић, у роману „Мефисто и Златокоса“ описује „незаборавну љубав палог анђела и лепоноге блондине“, а роман се препоручује и овако: „Вечите, недодирљиве истине, овде ће бити доведене у питање, јер о њима говори Мефисто, Чупач душа и Судија пред вратима Пакла“.
У едицији „Анима мунди“ штампају се дела светске књижевности, опет повезана са окултизмом. Ту су „Митологике“ ирског песника Виљема Батлера Јејтса, окултисте и члана „Златне зоре“; два романа Јукија Мишиме, који се рекламира и као онај који је „извршио ритуално самоубиство – харакири 1970. године и тиме ушао у легенду“; Хакслијева „Врата перцепције“ говоре о његовим искуствима са узимањем халуциногених дрога.
Библиотека „Микрокосмос“ нуди поп-психологију, пре свега „љубавну“, која однос мушкарца и жене своди на технологију задовољавања себичности у двоје. Ту су књиге Џона Греја „Мушкарци су са Марса, жене су са Венере“ и „Марс и Венера у спаваћој соби“ (са поглављима каква су „Како дивље узбудити жену“, „Напредне технике за сјајан секс“, итд.), Александра Ловена “ Спиритуалност тела“ (источњачка традиција повезивања духа и дисања, физичке и менталне вежбе за „духовни мир“, итд): и „Љубав, секс и ваше срце“ (у традицији Вилхелма Рајха), Сузи Холбеч „Моћ ваших снова“. Оне се нуде читаоцу који брзо и лако жели да дође до решења тешких животних питања.
„Јунговски круг“ је посвећен делима настављача Јунгове окултне психологије (нуде се наслови попут „Јунг и тарот“, „Јунговско тумачење снова“); „Светилиште муза“ се бави теоријом уметности (издата су дела Кандинског и Клеа, који су своју уметничку теорију заснивали на окултизму); „Мистерије“ нуде „Приче о реинкарнацији“; едиција енциклопедија и приручника „Уроборос“ објављује Комфортову „Радост секса“, а „Алфа круцис“ књиге „спиритуалне астрологије“. „Господари таме“ су библиотека хорора, “ Лукс херметикум“ објављује магијске студије и приручнике: од Хабнеровог „Шаманског пута“, преко књига Кроулијевог настављача Кенета Гранта,до Успенског, Гурђијева, студије о религији вештица и Бардонових практичних приручника за бављење магијом,“погодних за почетнике у магији“.
„Телема“ је едиција Кроулијевих дела, уз његов шпил тарот – карата; „Ново доба“ нуди водолијашке књиге и нова „Христова откривења“; „Бели облак“ се србском читаоцу обраћа делима Оша Раџниша; „Аватар“ је о Мехер Баби, који је себе сматрао богом на земљи; “ Латице хиљаду лотоса“ су за пропаганду Далеког Истока (наслови су „Екстаза кроз тантру“, „Незаборавни Саи Баба из Ширдија“, „Фенг Шуи“ – књига о магијском уређењу животног простора, која је код нас постала хит.) Владимир Мадић има добре везе и са издавачима из Хрватске (за инфернационалу не постоје границе!), па домаћем читалаштву нуди и књиге са оне стране Саве.
„Езотерија“ у свом каталогу нуди преко 150 књига које је сама издала; преко триста књига других издавача; нуди амбијенталну и њу ејџмузику, али и византијско појање симонопетритских монаха; продају амајлије и талисмане попут Хорусовог ока, али и православне крстове и светогорски тамјан.
„Светигора“, наш највећи црквени издавач, по броју издања (иако је велики), још не може да се мери са бројем издања окултног и црномагијског садржаја, која се нуде, читају и прочитавају на нашем терену. Још увек је много мање књига о молитви него о сатанистичким ритуалима и иницијацијама; још увек је мање књига о живљењу по заповестима Божјим него астролошких наклапања; још увек је премало дела о православном браку и породици у односу на приручнике „тантричког секса“; још увек нам недостају Житија Светих, док биографија јогина, факира и аватара има на претек… Треба водити одлучну борбу да православна књига дође до што већег броја читалаца, а нарочито светоотачка књига; јер, док се таква књига чита, светац који ју је стварао или чије житије је описано моли се Богу за душу читаоца. Реч Божја, храна и пиће душе, мора бити присутнија међу Србима од речи ђавоље, да би људи могли да потраже и нађу Пут, Истину и Живот…

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *