NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

O PREVREDNOVANJU „LEGENDI“ I „HIPOKRIZIJI MONAHA“

U broju 171. lista „Republika“ od 1. septembra 1997. g. nalazimo dva otvorena pisma upućena Sinodu SPC i Patrijarhu Pavlu.
Jedno pismo potpisao je Beogradski ženski lobi, pod uticajem nedavno održanog Međunarodnog skupa žena u Novom Sadu. Na ovom skupu žene sveta su ponovo izrazile strah od pravoslavnog fundamentalizma, insistirajući da se u obrazovanju Srbije fundamentalizam što pre odvoji od religije. U pismu se pominje „Drugi ekumenski sabor“ juna ove godine u Gracu, na kome su „biskupice razvile alternativni teatar i prevrednovale bajke i legende unutar Crkve“. Traži se da Crkva prizna svoju krivicu što prećutkuje nasilje nad ženama. Srpska Pravoslavna Crkva, po mišljenju Lobija, nije dala kreativan odgovor koji bi impresionirao učesnice ovog sabora – štaviše, jedva da je na tom saboru bila i zastupljena. Žene se u SPC pominju samo kao čuvarke ognjišta i inkubatorke srpstva, mitske majke koje rađaju ratnike. SPC ravnopravno sa režimom deli krivicu za rat. Beogradski ženski lobi traži da se Sinod SPC i Patrijarh Pavle izjasne zašto nisu osudili srpske ratnike koji su silovali po Bosni i kada će SPC omogućiti ženama da budu vladice i patrijarhice.
U drugom otvorenom pismu, Vladimir Miličić, profesor emeritus Zapadnog Univerziteta u Vašingtonu, SAD, piše da bi svakog Srbina trebalo da ožalosti napuštanje visokomoralne i demokratske hrišćanske organizacije Svetskog Saveta Crkava. Profesor osuđuje razlog koji je Mitr. Cetinjski Amfilohije naveo na internetskom izdanju Radija B 92, 29. juna 1997. neslaganje sa odlukom članica SSC da dozvole homoseksualne brakove. Miličić u tim rečima vidi hipokriziju, budući da članovi Sabora, kao monasi, i sami žive na protivprirodan način, a „istorijska je tradicija da među monasima svuda u svetu postoji vrlo visok procenat homoseksualaca“. Profesor iz Vašingtona moli sve Srbe da utiču na Sabor: „da zadrži SPC u Svetskom Savetu Crkava, da izjednači žene sa muškarcima u rukovođenju Crkvom i da zauzme hrišćanski odnos prema pripadnicima svih polnih orijentacija – jer sve je od Boga!“ „Molim bilo koga iz Sabora da mi javno ukaže na netačnosti u mom pismu, da bih se i ja malo prosvetio i omoralio“, piše Profesor.
Na koricama istog lista nalazimo desetak brojeva telefona raznih SOScentara: za žene žrtve seksualnog nasilja, incesta, političke, etničke, nacionalne, sindikalne i verske diskriminacije.
„Republika“ je „glasilo građanskog samooslobađanja“, sa parolom PROTIV STIHIJE STRAHA; MRŽNJE I NASILJA, čiji je urednik beogradski političar Nebojša Popov. Štampa se u visokom tiražu i predstavljeno je na Internetu.

Ivica Živković

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *