НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

О ПРЕВРЕДНОВАЊУ „ЛЕГЕНДИ“ И „ХИПОКРИЗИЈИ МОНАХА“

У броју 171. листа „Република“ од 1. септембра 1997. г. налазимо два отворена писма упућена Синоду СПЦ и Патријарху Павлу.
Једно писмо потписао је Београдски женски лоби, под утицајем недавно одржаног Међународног скупа жена у Новом Саду. На овом скупу жене света су поново изразиле страх од православног фундаментализма, инсистирајући да се у образовању Србије фундаментализам што пре одвоји од религије. У писму се помиње „Други екуменски сабор“ јуна ове године у Грацу, на коме су „бискупице развиле алтернативни театар и превредновале бајке и легенде унутар Цркве“. Тражи се да Црква призна своју кривицу што прећуткује насиље над женама. Српска Православна Црква, по мишљењу Лобија, није дала креативан одговор који би импресионирао учеснице овог сабора – штавише, једва да је на том сабору била и заступљена. Жене се у СПЦ помињу само као чуварке огњишта и инкубаторке српства, митске мајке које рађају ратнике. СПЦ равноправно са режимом дели кривицу за рат. Београдски женски лоби тражи да се Синод СПЦ и Патријарх Павле изјасне зашто нису осудили српске ратнике који су силовали по Босни и када ће СПЦ омогућити женама да буду владице и патријархице.
У другом отвореном писму, Владимир Миличић, profesor emeritus Западног Универзитета у Вашингтону, САД, пише да би сваког Србина требало да ожалости напуштање високоморалне и демократске хришћанске организације Светског Савета Цркава. Професор осуђује разлог који је Митр. Цетињски Амфилохије навео на интернетском издању Радија Б 92, 29. јуна 1997. неслагање са одлуком чланица ССЦ да дозволе хомосексуалне бракове. Миличић у тим речима види хипокризију, будући да чланови Сабора, као монаси, и сами живе на противприродан начин, а „историјска је традиција да међу монасима свуда у свету постоји врло висок проценат хомосексуалаца“. Професор из Вашингтона моли све Србе да утичу на Сабор: „да задржи СПЦ у Светском Савету Цркава, да изједначи жене са мушкарцима у руковођењу Црквом и да заузме хришћански однос према припадницима свих полних оријентација – јер све је од Бога!“ „Молим било кога из Сабора да ми јавно укаже на нетачности у мом писму, да бих се и ја мало просветио и оморалио“, пише Професор.
На корицама истог листа налазимо десетак бројева телефона разних СОСцентара: за жене жртве сексуалног насиља, инцеста, политичке, етничке, националне, синдикалне и верске дискриминације.
„Република“ је „гласило грађанског самоослобађања“, са паролом ПРОТИВ СТИХИЈЕ СТРАХА; МРЖЊЕ И НАСИЉА, чији је уредник београдски политичар Небојша Попов. Штампа се у високом тиражу и представљено је на Интернету.

Ивица Живковић

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *