NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

FENG ŠUI

Učenje o magnetnim tokovima zemlje znali su još u drevnoj Kini sledbenici taoizma. Predmet geomantije (feng šui) je pokazivanje najboljih mesta za stanovanje i naročito za izgradnju grobalja. Pravila geomantije bila su tako strogo držana, da je to postala prepreka na putu civilizacije, pošto su pruge i železnički stubovi remetili feng šui i skrnavili kosti, namenjene grobljima.
Šta o magnetnim zonama zemlje misle Pravoslavlje i kako ono gleda na uzrok obolevanja od raka?
Da, bez ikakve sumnje, magnetna polja su stvarnost, pa ipak milioni pravih pravoslavnih hrišćana (to jest oni, koji su često u hramu, redovno se ispovedaju, pričešćuju, smiravaju, kaju zbog grehova svojih) pokazuju potpunu ravnodušnost prema postojanju istih. Zapanjujuća stvar Premudrost Božija je mnogim svetima Pravoslavne Crkve otkrivala mnoge tajne ne samo zemaljskog, nego i nebeskog sveta, onog nevidivog (prepodobni Siluan Atonski se, na primer, seća kako je molio Boga da mu On pokaže kako je stvorio sunce i, naravno, nije ostao bez odgovora, a Sveti Serafim Sarovski je često bio uznošen u nebeske obitelji), ali niko od njih nije ostavio nikakvu pouku o tome na kakvom je mestu u kući najbolje staviti krevet.
Sveti su po tom pitanju bili sasvim bezbrižni – Jov je, na primer, u bolesti ležao na gomili đubreta; Teofil Kijevski je spavao i u prljavštini i u mekoj postelji podjednako; Kijevo – Pečerski pustinjaci su kopali sebi peštere jednu pored druge bez ikakvog reda; blažena Ksenija Petrogradska čitavu zimu je išla bosa i u prnjama, spavala na snegu, u polju i svuda; blažena Alipija Kijevska je nekoliko godina spavala u dupljama drveta. Svima njima je bila otkrivena prošlost, sadašnjost i budućnost, oni su znali sve zamke lukavoga, uzorke i posledice u ovom svetu, lečili su mnoge bolesti duševne i telesne, ali niko od njih nije poučavao svoju duhovnu decu da po kući pomeraju namještaj u potrazi za „bezbednim mestima“. Znači, za sveca to nije bio faktor koji utiče na život.
Setimo se da su znanja o „dobrim“ i „zlim“ mestima često crpena iz magijskih knjiga, to jest iz izvora paganske religije, koja je mnogo znanja sticala od “ bogova“ i “ duhova“; te „bogove“ i „duhove“ Sveta Crkva smatra za demone…
Prema tome, ni u Svetom Pismu, ni u Svetom Predanju, nigde se ne pominju geopatogene zone, što znači da znanje o njima nema nikakve veze sa čovekovim duhovnim životom. Otkrića savremene nauke takođe nemaju nikakve veze sa mističkom stranom ovog problema.

E.Čučkalova

sa ruskog:
Vladimir Dimitrijević


Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *