NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

SILVA METOD KONTROLE UMA

Hoze Silva, hipnotizer iz Lareda u Teksasu, promenio je prvobitno ime svoje tehnike iz „Silva kontrola uma“ u „Silva metod“, s obzirom na činjenicu da sintagma „kontrola uma“ sadrži mnogo negativnih konotacija. On sam, iako tvrdi da je dobar vernik Rimokatoličke crkve, korisnicima svog metoda preporučuje razne tehnike koje su okultnog i antihrišćanskog porekla. 1985. objavljeni su podaci da je oko šest miliona ljudi u sedamdesetak država sveta učestvovalo u kursu koji, kao osnovni, traje 48 časova, dok su stotine hiljada njih pohađali “ kurs za napredne“.
Silva metod nudi čoveku da dođe u dodir sa duhom – vodičem koji će mu postati pratilac kroz život. Preko vizualizacije i okultne meditacije, čovek, u stvari, stupa u vezu sa demonskim silama, koje Hoze Silva smatra „duhovima – vodičima“, ne uviđajući (namerno ili nenamerno) njihovu pravu prirodu. Korišćenjem okultnih tehnika kakva je vizualizacija, veli Silva, stiže se do „delta – nivoa svesti“. Na tom nivou, čovek stiče „kosmičku i Hristosvest“.
Silva je svojim sledbenicima ponudio teoriju o levoj i desnoj moždanoj hemisferi i njihovim funkcijama, preuzimajući je od pop-psihologije, nepriznate u ozbiljnim naučnim krugovima. Tvrdeći da je desna hemisfera mozga „zadužena“ za kreativnost, intuiciju, osećajnu i duhovnu stranu ličnosti, a leva za matematičko-logičku i razumsku, Silva svojim sledbenicima obećava brz uspeh u razvoju njihove „duhovnosti“, i to, bar kad je početni kurs u pitanju, za svega – 48 časova! Naravno, kao što rekosmo, ova teorija je naučno krajnje neozbiljna. Vlada SAD je, preko Nacionalnog istraživačkog saveta američke Akademije nauka, dobila rezultate istraživanja koji pokazuju da nema indikacija o tome da su moždane hemisfere, iako fizički podeljene na levu i desnu, „zadužene“ za različite funkcije ljudske psihe. Pa ipak, Silva se teorijom i dalje služi, pošto je ona postala, pre ozbiljnih naučnih provera, poznata „širokim masama“ duhovnih mediokriteta, kojima je poppsihologija jedini izvor podataka o čoveku.
Silva metod je mnoge podstakao na želju za razvijanjem tzv. „natčulnih sposobnosti“, poput komunikacije sa „pokojnicima“. Tako neki od polaznika kursa Hozea Silve kažu da su kontaktirali, putem vizualizacije, sa Šekspirom, kraljem Henrijem VIII, Merilin Monro, Elvisom Prislijem, Džordžom Vašingtonom, Džonom Vejnom, itd. Neki su tvrdili da su, čak, imali „seksualne odnose“ sa duhovima-vodičima. Johana Majklson, koja je napisala knjigu “ Divna strana zla“ da bi saopštila svoje duhovno iskustvo sa pogubnim nju ejdžtehnikama, priča kako je vizualizovala „Isusa“, koji je bio „pun ljubavi i nežnosti“. Jednom, dok mu se klanjala, „Isus“ je uzeo obličje vukodlaka i nasrnuo na nju; tek tada je Majklsonova shvatila o kome je reč.
I kod nas je „Silva metod“ već godinama prisutan, i popularan kod onih koji žele da samima sebi budu bogovi. Metod nudi tehnike kontrole spavanja, buđenja, budnosti, glavobolje. Nudi kontrolu snova, zarad njihovog pamćenja i „tumačenja“. Do kakvih sve apsurda se može doći kazuje nam primena „metode tri prsta“ (tri prsta se stave na određeno mesto na glavi, i to pomaže „da se prisetimo onoga što je naučeno“; neki se čak hvale da, čekajući autobus ili tramvaj, ovom tehnikom upotrebe volje, prosto „prinude“ vozilo da se što pre pojavi.) Tu su i tehnike ogledala uma (za rešavanje svih problema – od poslovnih do porodičnih), tehnika levitacije ruke (pomaže opuštanju), tehnika anestezije rukavice (da se otkloni bol, i zaustavi krvarenje), tehnika čaše vode (čak i za „odvikavanje od droge“)… Nema šta nema! Potpisniku ovih redova poznat je slučaj jedne bake koja je tvrdila da je, usavršivši volju putem „Silvametode“, „mislima“ popravila pokvareni frižider.
Brže, uspešnije, jeftinije! Lakše, bez napora, uspeh zagarantovan! Žalosno, ali istinito: ovo duhovno šibicarenje postiglo je veliku popularnost u, kako se reklameri kursa hvale, 102 zemlje sveta, zahvaljujući ljudima oglupelim od želje da sami sebi kroje sudbinu i da, na silu, kontrolišu stvarnost oko sebe. U toj gordoj želji za samodovoljnošću krije se „Isus“ koji se pretvori u vukodlaka. Naši stari su ga zvali „hromi Daba“.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *