НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

СИЛВА МЕТОД КОНТРОЛЕ УМА

Хозе Силва, хипнотизер из Лареда у Тексасу, променио је првобитно име своје технике из „Силва контрола ума“ у „Силва метод“, с обзиром на чињеницу да синтагма „контрола ума“ садржи много негативних конотација. Он сам, иако тврди да је добар верник Римокатоличке цркве, корисницима свог метода препоручује разне технике које су окултног и антихришћанског порекла. 1985. објављени су подаци да је око шест милиона људи у седамдесетак држава света учествовало у курсу који, као основни, траје 48 часова, док су стотине хиљада њих похађали “ курс за напредне“.
Силва метод нуди човеку да дође у додир са духом – водичем који ће му постати пратилац кроз живот. Преко визуализације и окултне медитације, човек, у ствари, ступа у везу са демонским силама, које Хозе Силва сматра „духовима – водичима“, не увиђајући (намерно или ненамерно) њихову праву природу. Коришћењем окултних техника каква је визуализација, вели Силва, стиже се до „делта – нивоа свести“. На том нивоу, човек стиче „космичку и Христосвест“.
Силва је својим следбеницима понудио теорију о левој и десној можданој хемисфери и њиховим функцијама, преузимајући је од поп-психологије, непризнате у озбиљним научним круговима. Тврдећи да је десна хемисфера мозга „задужена“ за креативност, интуицију, осећајну и духовну страну личности, а лева за математичко-логичку и разумску, Силва својим следбеницима обећава брз успех у развоју њихове „духовности“, и то, бар кад је почетни курс у питању, за свега – 48 часова! Наравно, као што рекосмо, ова теорија је научно крајње неозбиљна. Влада САД је, преко Националног истраживачког савета америчке Академије наука, добила резултате истраживања који показују да нема индикација о томе да су мождане хемисфере, иако физички подељене на леву и десну, „задужене“ за различите функције људске психе. Па ипак, Силва се теоријом и даље служи, пошто је она постала, пре озбиљних научних провера, позната „широким масама“ духовних медиокритета, којима је поппсихологија једини извор података о човеку.
Силва метод је многе подстакао на жељу за развијањем тзв. „натчулних способности“, попут комуникације са „покојницима“. Тако неки од полазника курса Хозеа Силве кажу да су контактирали, путем визуализације, са Шекспиром, краљем Хенријем VIII, Мерилин Монро, Елвисом Прислијем, Џорџом Вашингтоном, Џоном Вејном, итд. Неки су тврдили да су, чак, имали „сексуалне односе“ са духовима-водичима. Јохана Мајклсон, која је написала књигу “ Дивна страна зла“ да би саопштила своје духовно искуство са погубним њу ејџтехникама, прича како је визуализовала „Исуса“, који је био „пун љубави и нежности“. Једном, док му се клањала, „Исус“ је узео обличје вукодлака и насрнуо на њу; тек тада је Мајклсонова схватила о коме је реч.
И код нас је „Силва метод“ већ годинама присутан, и популаран код оних који желе да самима себи буду богови. Метод нуди технике контроле спавања, буђења, будности, главобоље. Нуди контролу снова, зарад њиховог памћења и „тумачења“. До каквих све апсурда се може доћи казује нам примена „методе три прста“ (три прста се ставе на одређено место на глави, и то помаже „да се присетимо онога што је научено“; неки се чак хвале да, чекајући аутобус или трамвај, овом техником употребе воље, просто „принуде“ возило да се што пре појави.) Ту су и технике огледала ума (за решавање свих проблема – од пословних до породичних), техника левитације руке (помаже опуштању), техника анестезије рукавице (да се отклони бол, и заустави крварење), техника чаше воде (чак и за „одвикавање од дроге“)… Нема шта нема! Потписнику ових редова познат је случај једне баке која је тврдила да је, усавршивши вољу путем „Силваметоде“, „мислима“ поправила покварени фрижидер.
Брже, успешније, јефтиније! Лакше, без напора, успех загарантован! Жалосно, али истинито: ово духовно шибицарење постигло је велику популарност у, како се рекламери курса хвале, 102 земље света, захваљујући људима оглупелим од жеље да сами себи кроје судбину и да, на силу, контролишу стварност око себе. У тој гордој жељи за самодовољношћу крије се „Исус“ који се претвори у вукодлака. Наши стари су га звали „хроми Даба“.

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *