NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

FRITJOF KAPRA

Jedan od nju ejdž gurua, fizičar i borac za zaštitu ljudske okoline, autor je svetskog bestselera „Tao fizike“ (knjiga je prevedena i kod nas), u kome je pokušao da spoji rezultate modernih istraživanja u oblasti fizike sa mističkim uvidima taoizma, budizma i induizma. U „Taou fizike“ sam je priznao da je nadahnuće za pisanje ovog dela dobio posle „mistikog uvida“ koji je imao sedeći na obali okeana i posmatrajući igru talasa, uz pravilno disanje (još jedna novodopska tehnika). Doživeo je svoje okruženje kao ogromnu kosmičku igru, „video“ slapove energije, i osetio da je i njegovo telo učesnik te kosmičke igre. Na kraju, palo mu je na pamet da je to ples „Šive, Gospodara plesača, kome se klanjaju Indusi“. (Šiva je induski bog razaranja, koji uništava kosmos na kraju određenog ciklusa.)
Da bi ušao u „izmenjena stanja svesti“ koja su mu pomogla da ima ovakva viđenja, Kapra je koristio halucinogene gljive. To mu je pomoglo da mu um „slobodno plovi“. Čudno je pri davati ozbiljnu pažnju „mističkoj fizici“ koja je nadahnuta halucinogenim drogama, ali ipak „Tao fizike“ je bio jedan od ključnih naslova vodolijaških osamdesetih. Osnovna teza knjige je učenje o „međuzavisnosti svega što postoji“, i naturalistički panteizam, odeven u formule savremene nauke. U „Prekretnici“, knjizi koja izlaže njegove „ekološke ideje“, Kapra se, u ime zaštite životne sredine, založio za stvaranje „štedljivog društva“, svojevrsne totalitarne utopije koja bi kontrolisala stopu rađanja, određivala ljudima gde će raditi i živeti, uklonila današnja saobraćajna sredstva iz opšte upotrebe (osim za elitu kojoj su ta sredstva „neophodna“)… „Fizičartaoista“ je svoje eko-ideje nastavio da izlaže u studiji „Zelena politika“, napisanoj sa Šarlinom Spretnak i posvećenoj „Partiji zelenih“ Nemačke.
Kapra je član Međunarodnog saveta Globalne obrazovne asocijacije, čiji je cilj stvaranje mondijalističkog društva, bez nacionalnih državnih granica.

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *