NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

VRTOGLAVICA VIRTUELNOG

Kompjuter je odavno prestao da bude računar; sada je pred nama zapanjujuća stvarnost trodimenzionalne, tzv. „virtuelne“ kompjuterske stvarnosti, u koju će sve više i više ljudi polako ulaziti, napuštajući ovaj svet i ni ne pomišljajući na onaj večni i neprolazni, sa kojim će se suočiti kad izađu pred Lice Božje. Deca su satima zauzeta igrama na kompjuterskim napravama; njihove duše su sve više ekrani koji zrače ledenom svetlošću ravnodušnosti prema bližnjima… Šta će se desiti kad ona budu roditelji? U videoigrama su navikla da ubijaju nakazne čovečuljke koji smetaju ostvarenju njihovog cilja… Šta će se desiti ako ljude sa kojima se sreću budu doživljavali kao kompjuterske čovečuljke koje su tamanili u potrazi za pobedom?
Pred čitaocima su tri teksta: članak jeromonaha dr Anatolija Berestova, doktora medicinskih nauka i profesora dečje neuropatologije, koji govori o opasnosti ulaženja u trodimenzionalnu, kompjuterski simuliranu, stvarnost; analiza video-igara od strane ruskog psihijatra S. Belorusova; i potresna ispovest jedne mlade žene, čiji se brat ubio lutajući kroz lavirinte kompjutera i naučne fantastike…
Čovek je stvorio mašinu da ona služi njemu; najstrašnija opasnost koja mu preti je da on, slovesni lik Božji, počne da se klanja delu sopstvenih ruku.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *