НАСЛОВНА » Апологетика, БИБЛИОТЕКА » Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу Ејџа

УМЕТНОСТ У СЛУЖБИ ТАМЕ

Ко би рекао да je човеково стваралаштво, по чему смо слични „свеопштем Оцу поезије“ (Његош), могуће ставити у службу зла, и помоћу уметности проповедати таму? Па ипак, то се дешавало и дешава се; и Њу Ејџ има уметност која га пропагира, и помаже да се шире идеје окултне револуције.
Пред читаоцем су: оглед у Виљему Блејку, енглеском песнику и сликару – романтичару, чије су уметничке идеје и поступци предходили идејама и поступцима популарним у Њу Ејџ уметности; текст о окултизму у рок музици, а који нема намеру да сложени и озбиљни феномен рок-подкултуре истражи у целини, него само да покаже како је иста коришћена за пропаганду „Водолијашке завере“; изванредан есеј Вудроуа Николса и Брукса Александера о научној фантастици, као књижевном жанру који је много допринео популаризацији окултистичких идеја у другој половини двадесетог века.
Уметничко дело може бити и проклетство и благослов, у зависности од тога шта му је циљ. Живимо у „постмодерно“ доба, доба празнине, које је одавно разорило свештено тројство: Добро, Лепо и Истинито. Па ипак, Христос, за кога цар Давид каже да је „најлепши од синова људских“, неће оставити човечанство. То јест, како је пророковао Достојевски „лепота ће спасити свет“.

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *