NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

ZAŠTO SU HRIŠĆANE GONILI? ZAŠTO ĆE IH GONITI?

Pred čitaocem su dva teksta – ruskog teologa Andreja Kurajeva i američkog publiciste Tala Bruka, koji se nalazi na čelu uglednog „Projekta za borbu protiv duhovnih falsifikata“ („Spiritual Counterfeits Project“).
Kurajev u svom tekstu objašnjava zašto su Hrišćani bili gonjeni u Rimskoj imperiji, pokazujući da je taj progon uslovljen odlučnošću Crkve da ne pravi nikakav duhovni kompromis sa Imperijom.
Bruk u svom članku pokazuje osnove na kojima totalitarna utopija „Novog svetskog poretka“ može da progoni Hrišćane u savremenom svetu.
Potajna mržnja prema Pravoslavnoj Crkvi, zbog njene „netolerancije“, „nacionalizma“, „mitomanije“, pa čak i „antisemitizma“ (jer Crkva ne priznaje pravo na abortus i polnu izopačenost; ne može se odreći ljubavi prema, Bogom joj poverenom narodu; neguje kult svetitelja i mučenika svog naroda; ukazuje na jedinitost Mesije – Isusa iz Nazareta) u svetu totalitarnog pluralizma postaje sve jača. Od Crkve se zahteva da se pokloni ili da se ukloni sa puta onih koji zidaju novu kulu Vavilonsku. „Pluralisti“ bi da Crkvu getoiziraju i svedu njen uticaj na bogoslužbeni prostor; da uklone iz nje Evanđelje i ostave je sa ubogom socijalno-pogrebnom „misijom“.
Pa ipak, to nije moguće… Ona je od Svega Osnivača, Velikog Arhijereja Hrista, prizvana da ide i uči sve narode, krštavajući ih u Ime Oca i Sina i Svetoga Duha i učeći da drže sve što joj je Hristos zapovedio (Mt.28,19-20), bez obzira na prepreke… Dobro je, međutim, upoznati prepreke koje predstoje na tom putu.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *