NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

Carstvo Božije i carstvo praznine – Pravoslavlje i duhovnost Nju Ejdža

PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU

Knjiga „Carstvo Božije i carstvo praznine“ svoje prvo izdanje doživela je u jesen 1998. kao sedma u ciklusu „Pravoslavlje i sekte“. Objavljena je u malom tiražu, koji je brzo rasprodat. Zato je „Svetigora“ rešila da izdanje ponovi (u donekle izmenjenom vidu), pošto je tema odnosa pravoslavnog Hrišćanstva prema ideologiji Novog doba aktuelna danas kao što je bila i onda, pa čak možda i aktuelnija, jer je posle sloma neokomunističkog totalitarizma, kod nas na sceni pokušaj uspostavljanja ateističko-mondijalističkog „građanskog“ društva u kome za Gospoda Isusa Hrista i Svetog Savu opet neće biti mesta (kao što ga nije bilo, u većoj ili manjoj meri, od 1945. naovamo.)
Sadržaj knjige je ostao isti, osim pojedinih delova koji su izostali, jer su svoje mesto našli u drugim knjigama potpisnika ovih redova.
Jedan od bitnih razloga što se knjiga pojavljuje ponovo je taj što se na njenim stranicama, iz pera najuglednijih hrišćanskih pisaca, mogu naći redovi koji objašnjavaju koren, stablo i plodove okultne revolucije kojoj prisustvujemo. Poglavlje „Astralna Srbija“, koje govori o našim samoobmanama i duhovnom slepilu, moglo bi se, naravno, aktuelizovati, jer i sekte i okultisti još uvek rade svoje, ali hteli smo da ostavimo tekst onakvim kakav je bio u doba kada se spremala velika nesreća za naš mnogogrešni i mnogonamučeni narod pravoslavni.
Prošlo je tri godine od kada je „Carstvo Božije i carstvo praznine“ ugledalo svetlost dana. Na duhovnom obzorju čovekovog sveta sve je više tamnih, neprozirnih oblaka. Ali, “ oblačak je – proći će“, kako je u doba kad su ga gonili hristoborci, govorio Sveti Atanasije Veliki. A iza svih oblaka će granuti On, Sunce Pravde, Jagnje Božje zaklano za spasenje sveta, Onaj Kojim se hranimo na Svakoj Svetoj Liturgiji i Kome sveštenik upućuje slavoslovlje: „Slava Tebi, Hriste Bože, nado naša, slava Tebi!“ Sa Njim, Nadom našom, odolećemo svim iskušenjima doba koje dolazi i, po milosti Njegovoj, nasledićemo Nebeski Jerusalim, našu večnu Otadžbinu i Očevinu. Jer „ko pretrpi do kraja, taj će se spasti“ (Mt. 10, 22).

Na Svetog apostola Tadeja,
21. avgusta/3. septembra 2001. godine

Priređivač

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *