Carigradska patrijaršija neće dati autokefalnost ukrajinskim raskolnicima

Sinod Carigradske patrijaršije razmotrio je molbu državnog vrha Ukrajine i njenih raskolničkih crkava da podrži i blagoslovi formiranje autokefalne pomesne crkve u toj zemlji.

U saopštenju sekretarijata Carigradske patrijaršije se tim povodom naglašava:

„Molba je stigla od državne vlasti Ukrajine i crkvenih vlasti koje predstavljaju milione vernika. Pitanje autokefalnosti biće razmotreno u tesnim kontaktima i koordinaciji sa sestrinskim pravoslavnim crkvama”.

U Kijevu je objavljeno da je Cartigradska patrijaršija „počela proceduru davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi” i da je odluku o tome doneo Sinod Vaseljenskog patrijarha”.

Međutim, ovo pre znači da odluke koja bi zadovoljila proameričku vlast u Kiejvu i ukrajinske raskolnike – neće biti.

U Ukrajini već postoji kanonska autokefalna crkva To je Ukrajinska pravoslavna crkva koja je u kanonskom jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom, odnosno – Moskovskom patrijaršijom.

Ovu pretpostavku je već potvrdio „izvor blizak Fanaru” koji prognozira ovakav razvoj događaja:

„Carigradska patrijaršija će se posavetovati sa svim crkvama i sazvati vanredni sabor na koji će pozvati svih 14 pravoslavnih crkava, a sabor neće dati autokefalnost koju žele u Kijevu. Jer, na saboru će biti i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril, kao i patrijarsi crkava koje su u bliskim odnosima sa RPC”.

 

Izvor: Fakti

Jedan komentar

  1. Branislav

    …videćemo…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *