НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » БУДИМО ЉУДИ – ЖИВОТ И РЕЧ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

БУДИМО ЉУДИ – ЖИВОТ И РЕЧ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

 

БУДИМО ЉУДИ
ЖИВОТ И РЕЧ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
 
РЕЧ НА ПОЧЕТКУ
 
Човек не може да бира време у којем ће се родити, ни где ће се родити, нити прилике и околности у којима ће живети. То не зависи од нас. Али, оно што зависи од нас и што се очекује од нас јесте да будемо људи, увек и свуда. У свим приликама и у свим околностима. Да нас, као људе, призна за своје Бог, а препознају преци и упознају савременици.
Тако говори патријарх српски Павле.
Божјом благодаћу Срби су у тешком периоду своје историје, на размеђу двадесетог и двадесет првог века, за првојерарха своје цркве добили човека који је широм света препознаван, доживљаван и уважаван као један од највећих духовника свога времена.
Његова Светост патријарх српски Павле широј јавности постао је познат тек по устоличењу на трон Српске православне цркве. У ствари, тек тада је постала свима доступна његова светост, коју је стицао својим смерним животом, као монах, а поготово на тешкој епископској дужности на Косову и Метохији, где за православни род ни у миру мира било није.
Упознао је свет српског првојерарха као човека светитељског лика, велике духовне снаге, који се моли и брине за све људе, који се више брине о Богу и другим људима, него о себи.
Патријарх Павле је поглавар једне националне помесне цркве, Српске православне цркве, али је његово делање – општечовечанско. Он стоји на челу свога народа, и свим својим снагама се бори за њега, али никад на рачун неког другог народа, нити на штету било ког човека. За њега су сви људи – деца Божја.
Бродом Цркве, на чијем је челу, кормилари тако што позива свој род: „Браћо и сестре, идимо само путем правде и поштења, вере и врлине, чојства и хришћанског витештва, без мржње и освете ма према коме, клечећи увек пред Богом. а никад пред људима.“
Позива свој народ, а апелује и на друге да све буде „по Правди Бога истинитога“ јер, како често понавља – Правда држи и Земљу и градове.
Истина и правда код њега су једина мера моралних вредности. Зато тражи да се свима истом мером мери.
Због таквог духовног утемељења и животног делања, српског патријарха ценили су, и кад су остајали глуви на његове апеле, и владари држава које су ратовале против Срба. А и сами поглавари других религија рећи ће да је патријарх српски Павле највећи духовник нашег времена.
Реч Његове Светости архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Господина Павла тражи се и слуша. Отуда сам и сам, као новинар НИН-а, често писао за водећи српски недељник о личности и делу широм света знаног духовног поглавара. А имао сам и част да више пута будем у патријарховом друштву и да са њим водим три дуга разговора који ће се такође наћи у утицајним новинама.
Први разговор имао сам у јесен 1993. године. Било је то време грађанских ратова у Босни и Херцеговини и у Хрватској, где се српски народ после разбијања дотадашње заједничке државе Југославије нашао у мањини. А када су Србија и Црна Гора преживљавале једну од најтежих економских криза у својој историји, услед међународних санкција и хиперинфлације, највеће икад забележене у свету, али и разне друге невоље, које уз то обично иду.
Други разговор имао сам на истеку 2000. године. Велики јубилеј – две хиљаде година хришћанства – био је сам по себи велики повод да се, и кроз разговор у новинама, чује реч Његове Светости. А, као и увек, повода је било и у разним актуелним дешавањима у друштву.
Трећи разговор имао сам три године касније, на крају 2003. године. Овог пута, и поред разних невоља које су и даље пратиле српско друштво, било је прилике да се тежиште разговора усмери на патријархове духовне поуке, које се тичу свакодневног живота.
Пажња са којом се прати реч патријарха Павла, па и реч о патријарху Павлу, била је више него довољан мотив да се, почев од тих текстова и разговора, крене у стварање овог скромног дела о великом духовнику.
Јер, реч патријарха Павла, надасве, говори зашто треба да – будемо људи!

Кључне речи:

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *