Брак са иновернима

Питање:
Помаже Бог, оче! Занима ме да ли ваља православцу ступити у брак са женом која није православне вероисповести и која свог будућег мужа истински воли и неће му бранити да промени своју вероисповест или да му ускраћује његове хришћанске дужности.
Какав је ваш савет за српске дечаке који живе у иностранству, јер је велика могућност и то се дешава да су бракови мешани.
Слава Христу. Збогом, оче.
Урош


Одговор:
Драги Уроше, Треба најпре знати нешто о својој вери, затим треба обавезно живети по њој, а потом и говорити другима о Хришћанству – Православљу. Јер ако човек заиста, практично и свакодневно не живи по вери, како онда може да припада њој? Или ако већ живи као и сви остали нехришћани (не пости среду и петак и остале постове, не одлази редовно у храм на молитву, не исповеда се и не причешћује, итд.) , онда он и не припада Православној вери и Цркви и нема никаквих проблема да живи са било киме. Јер и он и та особа живе исти – нехришћански живот.
Међутим, ако човек живи по својој вери, људи из његове околине му неизбежно постављају разна питања са тим у вези. То се не може сакрити. Све ово посебно важи за особу коју волимо и која нас воли. Понављам, ако човек заиста припада својој вери и Цркви, не може да избегне а да о томе не говори ближњима, истовремено их позивајући да се и они придруже путу спасења. Ако спасење желимо непријатељима, колико га више желимо својим пријатељима? Потребно је, дакле, упитати ту особу да ли би хтела са нама да дели Христову веру и Цркву. Ако хоће, онда и она постаје православна. Ако не жели, онда би требало мало размислити о разлогу. У сваком случају, то је врло комплексна тема, и нема шаблонског решења.
Ја такође живим у иностранству и знам да, ако ми заиста живимо по својој вери и сведочимо је исправно, многи зажеле да нам се придруже. Проблем је више са нама, него са осталим, неправославним народима.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.