NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Brak između dve sestre i dva brata?

Brak između dve sestre i dva brata?

Pitanje:
Blagoslovite, oci. Molim vas da mi date odgovor na sledeće moje pitanje: da li crkva dozvoljava brak između dve sestre i dva brata. Situacija je sledeća: stariji brat je stupio u brak sa starijom sestrom, ali posle izvesnog vremena mlađi brat je uzeo mlađu sestru, i sad (govorim o mlađem paru) su zajedno 8 godina, ali nisu venčani u crkvi (ja sad ne znam da li to crkva dozvoljava) i hteli bismo da predložimo ovom paru da se venčaju u crkvi, ali hoćemo da nam date duhovnu pouku i kažete koja su pravila crkve i šta kanoni dopuštaju. Konkretnije da opišem situaciju: posle veze izmedđu mlađeg brata i sestre, roditelji su im se naljutili i nisu razgovarali s njima oko 7 godina, a sad su se pomirili. Mlađi par sada ide u crkvu i mi bismo hteli da znamo šta treba da se uradi u ovoj situaciji. Hvala na odgovoru i pozdrav iz Makedonije. HRISTOS SE RODI!
Blagoje


Odgovor:
Dragi Blagoje, Vaistinu se rodi Spas! Crkva ne dozvoljava brak između dva brata i dve sestre, zato što su oni u prijateljskom srodstvu.
Možda već znate, postoje tri vrste srodstva: 1. krvno
2. prijateljsko i 3. duhovno.
Prijateljsko srodstvo nastaje bračnom vezom dve, tri ili više različitih porodica. Čim se stariji brat oženio, njegov mlađi brat se odmah našao u šetvrtom stepenu PRIJATELJSKOG srodstva sa sestrom svoje snaje, i zbog tog srodstva oni se ne mogu uzeti. Ako imate u blizini nekog sveštenika, možete se kod njega raspitati i on će vam objasniti.
Pozdrav, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *