Brak i srodstvo

Pitanje:
Da li je moguć brak između momka i djevojke, koja je od zetovog brata ćerka? Nadam se da ste razumjeli pitanje? Hvala unapred!
Matija


Odgovor:
Dragi brate, Momak, o kome je reč, stoji sa devojkom, koja je kćerka brata njegovog zeta, u PETOM STEPENU DVORODNOG SRODSTVA. Brak u ovom stepenu, na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sabora Srpske crkve od 25. oktobra 1923. godine, dozvoljen je nakon odobrenja nadležnog episkopa. Znači, ako dođe do ozbiljne veze i braka između ovo dvoje mladih, njihov nadležni sveštenik će zatražiti dispens, blagoslov nadležnog episkopa, navodeći tačno stepen srodstva. Blagosloven ulazak u Sveti i časni post želi ti o. Dušan


Dvoje ljudi koji imaju decu, računaju se kao jedno („biće dvoje jedno telo“ (Postanje 2, 24) ) . Najbolje je uzeti neki primer, i grafički ga predstaviti. Na primer Miloš i Dragana su muž i žena, oni imaju dvoje dece, Jovana i Katarinu. Jovan je oženjen Bojanom i oni imaju Petra i Anu, Katarina udata za Gojka i imaju Veru i Zorana, respektivno:

 M=D | | J = B K = G | | | | P A V Z 

Stepen srodstva izmeću dve osobe jednak je broju vertikalnih crtica, koje treba preći da bi se spojile te dve osobe. Miloš i Jovan (otac i sin) su u prvom stepenu srodstva, deli ih samo jedna crtica. Isto važi i za Draganu i Jovana (majka i sin) . Takođe u prvom stepenu je i Katarina sa svojim roditeljima. Jovan i Katarina (brat i sestra) su u drugom stepenu srodstva. Od Jovana do roditelja ima jedna vertikalna crtica, zatim od roditelja do Katarine ima još jedna vertikalna crtica, to je ukupno dve = 2. stepen srodstva. Petar i Katarina (bratanac i tetka) su u trećem stepenu srodstva. Od Petra do Jovana i Bojane je jedna crtica, zatim preko njih do Miloša i Dragane je još jedna crtica, a još jedna je crtica da se od M=D spusti do Katarine. Deda i baba (M=D) sa nekim od unuka, npr. sa Verom su u 2. stepenu srodstva. Ana i Zoran (deca od brata i sestre/brat od tetke/sestra od ujaka) su u 4. stepenu srodstva. I tako dalje… O sklapanju braka pogledajte ovu adresu: http: //www.rastko.rs/bogoslovlje/bracna-pravila/index.html Evo i primera: dve osobe, muško i žensko (naglašavam) , mogu da stupe u brak bez ikakvih smetnji ako su u 8. stepenu srodstva, što znači da ako imaju zajedničkog čukundedu/čukunbabu, mogu da stupe u brak. Dve osobe kojima je zajednički pradeda/prababa su u 6. stepenu srodstva, oni za stupanje u brak imaju smetnju, ali uklonjivu. To znači da nadležni arhijerej može da razreši tu smetnju, tj. da da dozvolu. Ako je u pitanju 5. stepen srodstva, tu smetnju može da otkloni jedino Sinod. Ispod 5. stepena to je neuklonjiva bračna smetnja, tu se brak ne može sklopiti. Do 4. stepena, brak je nemoguć. Od 5. do 7. stepena, brak je moguć, pod uslovom da se dobije dozvola od Sinoda ili arhijereja (u zavisnosti od stepena srodstava) Od 8. stepena pa nadalje nema nikakvih smetnji, brak se može slobodno sklopiti.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *