Брачни односи у соби где су иконе

Питање:
Помаже Бог, добри оци имам једно питање које ме мучи већ неко време. Живим у иностранству са мужем и двоје деце, имамо мали стан који је пун љубави и слоге. Идемо у цркву редовно а муж пева у црквеном хору. Оно што ме мучи је то што услед малог животног простора, муж и ја спавамо у соби где су нам иконе, и имамо односе ту. Јавља нам се грижа савести због тога али нисмо сада у могућности да узмемо већи стан. Осећамо се као да не поштујемо те иконе довољно јер је ту наша мала породична црква и ту се сваке вечери помолимо и захвалимо Богу на још једном дану. Помозите ми да разјасним ову дилему и реците шта да радим.
С благословом вашим поштујем вас ваша слушкиња
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Свети Јован Златоусти, говорећи о поштовању Часног крста, каже и ово: “Крст се налази свуда, у кућама, на пијацама, у пустињи, на брежуљцима и на бреговима, на лађама и на острвима, на ПОСТЕЉАМА, оружју и БРАЧНИМ ОДАЈАМА, на златним и сребрним судовима и на стенама. Јер ми се не стидимо крста, напротив, он нам је драг и мио свуда, где само може да буде насликан”. Овако говори Светитељ о поштовању Часног крста и где се све може насликати и ставити. Према томе, места на којим може бити Часни и спасоносни крст, оруђње Христовог страдања и символ нашег
спасења, на тим местима могу бити и иконе. Вас двоје сте у црквеном браку и знадете своје брачне дужности, а пошто идете често у цркву знате и време уздржавања од брачне постеље, па у том случају не треба да имате никаквих прекора савести због присуства икона у вашој спаваћој соби. Уосталом, просторија у којој нема иконе, за православног хришћанина није место у коме се радо обитава.
Мир вам и радост, души користан улаз у Свету четрдесетницу, уз срдачне поздраве Ваш о. Душан

Comments are closed.