Брачне дужности

Питање:
Питање је заиста шкакљиво и нема добар начин да се постави. Мени је непријатно што ово морам да питам, али не знам где друго да се упутим. Наиме муж од мене захтева орални секс. Немам аргументе зашто, и зато вас молим да ми помогнете, али ми се чини да је то грех и да то не би требали упражњавати. Он каже да је то део “давања једно другом” што и наша црква налаже.
Такође, знам да се конфликти у браку требају избегавати, али не ако се у исто време компромиси крше са Божијим правилима. Молим вас помозите, јер нам је потребна помоћ да би превазишли овај проблем у браку. Хвала унапред.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Постоји природно и нормално употребљавање свега и свачега, па и нашег тела. А с друге стране, постоји и неприкладно и неприродно. У посланици Римљанима св. Апостол Павле упозорава на разврат и неморал који је владао у то време. Он нарочито истиче да се Господ гњеви на људе који држе истину, то јест верују у Бога и Хришћани су, али не живе праведно и часно: “Јер се открива гњев Божији с неба на сваку безбожност и неправду људи који држе истину у неправди… Зато их предаде Бог у срамне страсти. Јер и жене њихове претворише природно употребљавање у противприродно.” (Рим. 1, 18 – 26.) Оно што је проридно и нормално, само по себи је јасно и Господ је благословио онда, када, коме и како пристоји. Јер, Господ је створио и тело и душу човека, а душа има предност над телом јер је претежнија и много драгоценија од тела. Тако се и ми не угледамо на животиње које немају разума, већ се гледамо на обећање Божије свима који живе по правди и истини, о чему животиње не знају ништа. Јер, све врлине и сва добра дела су плод духа разумног а не духа неразумног. Јер, “плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање. За такве нема закона. А који су Христови, распеше тијело са страстима и жељама. Ако Духом живимо, по Духу и да ходимо.” (Гал. 5, 22 – 25.) О брачним дужностима говори и св. Апостол Петар у 3. и 4. глави своје Саборне посланице.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.