NASLOVNA » Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Bozanić: Stepinac je orijentir u delovanju Katoličke crkve u Hrvatskoj

Bozanić: Stepinac je orijentir u delovanju Katoličke crkve u Hrvatskoj

      Hrvatski kardinal Josip Bozanić izjavio je da je Alojzije Stepinac „orijentir u delovanju“ Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Na skupu biskupa u Bjelovaru, Bozanić se osvrnuo na veliki odziv vernika na ovogodišnjoj proslavi praznika Alojzija Stepinca, 10. februara u zagrebačkoj katedrali i na, kako je rekao, „ljepotu slavlja“ tog praznika.

Bozanić je dodao da se taj skup biskupa održava „u atmosferi nedavne proslave vjerskog praznika blaženog Alojzija Stepinca“, saopšteno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

U Novom Sadu je početkom ove nedelje održan treći sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Komisija je formirana na inicijativu pape Francuska kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/hrvati/bozanic-stepinac-je-orijentir-u-delovanju-katolicke-crkve-u-hrvatskoj

Jedan komentar

  1. Prije par dana na regionalnoj N1 televiziji gost je bio Drago Pilsel hrvatski novinar,teolog,publicista.On je potomak ustaške emigracije,koja se odselila u južnu Ameriku,čak vrlo istaknutih dužnosnika NDH.Međutim,nakon 1991 godine,napravio je radikalan zaokret,pa je trenutno oponent,protivnik radikalnog krila RKC i službene državne politike,a vezano za razdoblje stradanja Srba u NDH,kao i uloge kardinala A.Stepinca.On se punih 25 godina bavi bavi istraživanjem djelovanja i pozicije pomenutog kardinala.Na osnovu njegovog istraživanja javno tvrdi da je uloga A.Stepinca bila negativna kao i to da nema govora o njegovom trovanju.Smatra da u konkretnom slučaju ne postoji mučeništvo(što propagira RKC) i da on ne može ni u kom slučaju biti primjer i obrazac svetosti na općoj razini.Kardinal A.Stepinac je šire stanje duha,trojanski konj,samo sredstvo,da se neki događaji relativiziraju,umanje dimenzije i pomalo skine stigma.On je rekao da je jedini put i ispravni put taj da se braći Srbima kaže :“Oprostite zbog zločina koji su nad vama vršeni u vrijeme NDH“.Na žalost,u svojim stavovima,gospodin Pilsel je u manjini.Pričekajmo rezultat međusobnih komisija SPC i RKC .Ima li sve to smisla ili gubljenje vremena ostaje otvoreno pitanje…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *