Борба са искушењима

Питање:
Драги оче, Живео сам и живим грешан живот. Од малена сам имао проблеме са вољом. Као мали крао сам оцу паре и трошио у школи, а слагао сам да су ме приморавали неки други клинци који су били проблеми да им доносим паре. До тада нисам био крштен, тад сам био осми разред, а тада сам се и крстио. Након што су ме открили поправио се и нисам то више радио. Горко сам се кајао и још се кајем.
Након тога оболио сам од болести очију и било је јако неизвесно да ли ћу видети. Молио сам се Богу да ми опрости грехе, постио читао Свето Писмо, и једне вечери после молитве сам осетио олакшање. Наставио сам да се молим и да се трудим неких месец, два и био сам срећан. Док ми једно вече пре спавања није дошла помисао да мастурбирам. Размишљао сам хоћу – нећу, и онда ми је пало на памет, ако сам једном успео да се извучем моћи ћу ћу и опет, или да сам то ја сам без Божије помоћи поправио. Читао сам изјаве психолога да мастурбацију не треба спутавати и да је она природна. Након неког времена осећао сам се некако чудно, као да ми у грлу нешто стоји. Покушавао сам да схватим шта је, молио сам се и молио, али приликом молитве увек су ми долазиле хулне мисли. Ја сам се и даље трудио али није ми било лакше.
Читао сам Свето Писмо да видим шта је проблем и тада сам прочитао да ће се сви грехови опростити али хула на Духа Светога никад. Доживео сам шок. Како то пре никад нисам прочитао? Било ми је горе, пао сам у депресију, био сам у огромној паници. Након неког времена почео сам да се губим, била је то поприлична депресија, хватао ме је огроман страх.
На крају сам отишао код психијатра да се лечим. Пијем лекове већ две године. Доста је боље али и сад ме нападају осећаји несразмерног стида пред девојкама, а понекад и пред другим људима. Покушавам да нађем девојку али ми то за сада не успева. Трудим се с времена на време али комуникацију ми ометају напади стида, нелагодности. Не знам како да се поставим јер ми пажњу одвлаце блудне мисли. Ја их игноришем колико могу али ме оне подсвесно ометају тако да изгледам помало ометено.
Мислио сам да ће ми помоћи ако спавам са неком девојком, па сам платио проститутку. Ни то није помогло па сам решио да то више не радим. Схватио сам да физичка веза без емоција не значи ништа.
Желим да се оженим и заснујем породицу али нисам сигуран да ћу наћи озбиљну девојку и да ће она мене хтети. Дајте ми неки савет како да се даље понашам, да се ослободим стида? Да ли могу поново да се покајем? Муче ме разне помисли. Ја се трудим колико могу. Боље је него што је пре било али, када сретнем неку особу која ме не воли ја се трудим да то игноришем. Они примете страх, тј. бојажљивост код мене, па видим да то још погоршава однос и даљу комуникацију. Иде то, али некако на силу.
Помагајте оче! Решио сам да следим истину по сваку цену, да се отворим да не кријем своје емоције. Шта ми ви саветујете?
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Око нас је духовни сумрак. Али, постоје и светила, Свети Оци наши, који су нам оставили ову Веру и Цркву, да се њима користимо на спасење и избављење од зла.
Разумео си да лоша дела привлаче лоше силе, и обратно, да добра дела привлаче добро. Решио си да следиш истину. Само, пре него што опет нешто погрешиш, сети се да је Христос рекао: „Ја сам пут и истина и живот: нико не долази Оцу осим кроз мене.“ (Јн. 14, 6-7.) Сети се да ми верујемо у Једнога Бога у Тројици, Оца, Сина и Светога Духа, од кога је све. Увек имај на уму да Истина није нека идеја или констатација, него сам Господ, од кога нам долази живот и здравље и да је Он Једини тај, чијом помоћи се избављамо од зла и чијом благодаћу уопште постојимо на овоме свету.
Постоје разна људска схватања и научне теорије, али оне не спасавају и не дају живот вечни. Зато је веома важно читати Свето Писмо и духовну литературу уопште, Свете Оце, код којих ћеш наћи одговоре на твоја питања. Ево једне корисне књижице, доступне на интернету: http: //www.prijateljboziji.com/shared/media/books/9/pdf-serb.pdf
Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.