NASLOVNA » Opšte » Osnove pravoslavnog bogosluženja

Osnove pravoslavnog bogosluženja

Svakodnevno bogosluženje

 

Oblici svakodnevnog bogosluženja

 

Po uzoru na prvi dan prilikom stvaranja sveta koji je počeo od večeri, i bogoslužbeni dan Pravoslavne Crkve počinje takođe od večeri.

Počev od večernjeg bogosluženja, tokom dana se po Crkvenom Ustavu obavlja devet službi:

1) Večernje – na ovoj službi ljudi blagodare Bogu za prethodni dan i mole se da mirno i bez greha provedu nastupajuću noć.

2) Povečerje – obavlja se posle večernja. To je, da tako kažemo, niz zajedničkih molitava onih koji odlaze na počinak. Oni od Boga mole oproštaj grehova i zaštitu od duhovnih neprijatelja koji su naročito opasni u vreme sna.

3) Polunoćnica – molitva u ponoć, za sećanje na Drugi dolazak Hristov koji će se po verovanju Crkve dogoditi u ponoć.

4) Jutrenje – bogosluženje koje se obavlja ujutro, pred izlazak sunca. To je blagodarna molitva Bogu za proteklu noć, kao i sećanje na događaje iz Hristovog života koji su se zbili noću ili vrlo rano ujutro.

5) Prvi čas – blagodarimo Bogu za svetlost dana koju nam je darovao i molimo da ga provedemo bez greha.

6) Treći čas – sećamo se silaska Duha Svetog na apostole u dan Pedesetnice.

7) Šesti čas – (po našem računanju 12 sati) raspeće Hrista.

8) Deveti čas – smrt Isusa Hrista.

9) Božanska Liturgija – izobražava istoriju zemaljskog života Isusa Hrista. Ona sjedinjuje svu silu zahvalnih, umilostivljujućih molitava i slavoslovlja. Kroz pričešće Svetim Tajnama, Liturgija pruža mogućnost za ulazak u zajednicu sa Hristom.

Ali pošto usled službenih ili ličnih obaveza nije lako sabirati se na svako od tih devet bogosluženja, još u starini su ustanovljena stalna i svakodnevna bogosluženja tri puta dnevno: uveče, ujutru i pred podne.

Od tada pa do danas postoje večernje, jutrenje i Liturgija. Svakome od ta tri bogosluženja pridodata su i ona kratka bogosluženja na koja su se u starini verni posebno sabirali. Tako je jutrenju, na samom njegovom početku, dodata polunoćnica, a posle jutrenja prvi čas; Liturgiji su dodati treći i šesti čas; večernju je dodat deveti čas na početku, a povečerje na kraju.

 

Komentarisanje nije više omogućeno.