Основе православног богослужења

Свакодневно богослужење

 

Облици свакодневног богослужења

 

По узору на први дан приликом стварања света који је почео од вечери, и богослужбени дан Православне Цркве почиње такође од вечери.

Почев од вечерњег богослужења, током дана се по Црквеном Уставу обавља девет служби:

1) Вечерње – на овој служби људи благодаре Богу за претходни дан и моле се да мирно и без греха проведу наступајућу ноћ.

2) Повечерје – обавља се после вечерња. То је, да тако кажемо, низ заједничких молитава оних који одлазе на починак. Они од Бога моле опроштај грехова и заштиту од духовних непријатеља који су нарочито опасни у време сна.

3) Полуноћница – молитва у поноћ, за сећање на Други долазак Христов који ће се по веровању Цркве догодити у поноћ.

4) Јутрење – богослужење које се обавља ујутро, пред излазак сунца. То је благодарна молитва Богу за протеклу ноћ, као и сећање на догађаје из Христовог живота који су се збили ноћу или врло рано ујутро.

5) Први час – благодаримо Богу за светлост дана коју нам је даровао и молимо да га проведемо без греха.

6) Трећи час – сећамо се силаска Духа Светог на апостоле у дан Педесетнице.

7) Шести час – (по нашем рачунању 12 сати) распеће Христа.

8) Девети час – смрт Исуса Христа.

9) Божанска Литургија – изображава историју земаљског живота Исуса Христа. Она сједињује сву силу захвалних, умилостивљујућих молитава и славословља. Кроз причешће Светим Тајнама, Литургија пружа могућност за улазак у заједницу са Христом.

Али пошто услед службених или личних обавеза није лако сабирати се на свако од тих девет богослужења, још у старини су установљена стална и свакодневна богослужења три пута дневно: увече, ујутру и пред подне.

Од тада па до данас постоје вечерње, јутрење и Литургија. Свакоме од та три богослужења придодата су и она кратка богослужења на која су се у старини верни посебно сабирали. Тако је јутрењу, на самом његовом почетку, додата полуноћница, а после јутрења први час; Литургији су додати трећи и шести час; вечерњу је додат девети час на почетку, а повечерје на крају.

 

Коментарисање није више омогућено.