NASLOVNA » Opšte » Osnove pravoslavnog bogosluženja

Osnove pravoslavnog bogosluženja

O sveštenim licima

 

Sveštenoslužitelji su lica osvećena Duhom Svetim kroz arhijerejsko rukopoloženje koja su određena da služe pred prestolom Božijim i nastavljaju delo Hristovo – da se staraju o spasenju ljudi. Takva lica, prejemnici apostolske vlasti, koja savršavaju zajedničko bogosluženje su: 1) arhijerej, 2) sveštenik, 3) đakon.

Ova tri sveštena čina predstavljaju jerarhiju i imaju Božansko poreklo od Hrista i apostola. Hristos je apostolima rekao: Kao što je Otac, poslao Mene, i Ja šaljem vas (Jn. 20, 21), idite, dakle, i naučite sve narode (Mt. 28, 19), propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju (Mk. 16, 15). Sveti apostoli su se okružili pomoćnicima, saputnicima, koje su umesto sebe ostavljali u crkvama koje su osnivali. A po smrti apostola, direktni naslednici njihove vlasti, tj. episkopi, sveštenici i đakoni, nastavili su da šire hrišćanstvo.

Lica koja su udostojena episkopskog čina nose različite nazive, s obzirom na njihove lične zasluge ili na važnost grada ili oblasti u kojoj služe. Ti nazivi su: episkop, arhiepiskop, mitropolit i patrijarh.

Sveštenici, ili drugačije jereji, odnosno prezviteri, predstavljaju drugi čin posle episkopa i svrstavaju se takođe u više podgrupa. Sveštenici u monaštvu nazivaju se jeromonasi. Zaslužni sveštenici nazivaju se protojereji.

Đakoni – to je naziv za treći čin sveštenih lica. Stariji đakoni pri sabornim crkvama nazivaju se protođakoni. Đakoni u monaštvu nazivaju se jerođakoni.

Osim sveštenoslužitelja, u Pravoslavnoj Crkvi postoje i druga lica koja služe u hramu Božijem. Takvo lice je čtec, čija je dužnost da čita, peva i pomaže sveštenoslužitelju u hramu ili prilikom crkvenih obreda u domovima vernih (tzv. treba).

 

Komentarisanje nije više omogućeno.