Богохулне књиге

Питање:
Драги оче, Добила сам на поклон књигу”Исусов запис”, па ме интересује да ли је то књига коју могу да читам, јер ме подесћа на књигу “Да Винчијев код”, за коју сматрам да је Богохулна? Интересује ме какав је став Цркве по питању оваквих књига и писанија?
Ивана


Одговор:
Драга сестро Ивана, Ако Те интересује нека књига о здрављу човековом, свакако ћеш тражити да је купиш у издању неке познате здравствене установе. И књиге, које се тичу хришћанске вере, морала, црквене дисциплине и обичаја, треба примати или куповати од познатих црквених издавача. Данас се штампају многе књиге и у разним часописима се објављују чланци са сензационалистичком садржином, само да би стекли купце и читаоце. А људима који не познају добро своју веру и историју своје Цркве, лако је потурити неку “до сада чувану тајну”. Хришћански археолози, а и они који су притивници Хришћанства, проучили су све до сада пронађене рукописе, историјске, уметничке и археолошке споменике из двехиљадугодишње историје Хришћанске цркве, тако да нас више ништа не може изненадити. И сва комерцијална “открића” Да Винчијевог кода, гробнице Исусове и других сензација, немају никакав значај, сем уновчавања тих “открића”.
Дакле, купујте књиге у својој цркви, у црквеним књижарама, тражите мишљење свога свештеника. А ако у некој књижари, огласу у новинама нађете или ако вам неко понуди књигу религијске садржине, погледајте импресум: ко је писац, са чијим благословом се књига штампа, ко је издавач и где и како је књига регистрована. Девета црквена заповест гласи: Јеретичке (секташке) књиге не читати. То се односи и на све књиге сумњиве садржине, које код верника могу да изазову саблазан, да пољуљају њихову веру или да им доведу у сумњу поједине истине хришћанске вере.
Књигу “Исусов запис” нисам срео, али пошто нам је добро познато да Христос није оставио никаквих писаних сведочанстава, и тај “запис” не може имати никакав значај.
Првог дана Петровског поста у братској љубави поздравља Те Твој о. Душан

One Comment

  1. Драги оче, Добила сам на поклон јеретичку књигу и сад не знам шта да радим са њом. Нећу је читати, нећу је ни поклањати, да не бих ширила лажно учење, али не желим ни да је имам у својој кућној библиотеци да ми не заузима простор и да се неко случајно не залети да је чита. Да ли је исправно да бацим књигу или шта друго да радим?
    Поздрав Јелена