NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

 

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA
Hrista radi jurodiva
 
PRINCEZA KSENIJA
 
Na ruskom dvoru svi su bili veoma zabrinuti. Prestolonaslednik Aleksandar Aleksandrovič bio je veoma bolestan. Nade na ozdravljenje bilo je veoma malo. Njegova mlada supruga negovala ga je danonoćno. Tužna je bila i posluga jer ih je mladi carević sve plenio svojom dobrotom i skromnošću. Posebno mu je bio odan, i veoma ga voleo, ložač njegovih odaja. Pa iako je znao kakav je red i šta je na dvoru dopušteno, a šta ne, taj blagočestivi čovek ipak jednoga dana zaustavi izmučenu carevnu i zamoli za dozvolu da nešto kaže. Iako joj baš nije bilo do razgovora, ona mu dade dozvolu, a odani sluga tada reče:
– Znam da je naš dobri gospodar veoma bolestan. I ja sam, od iste bolesti, jednom bio skoro na samrti. Ali dobri ljudi doneše mi peska sa groba svete Ksenije Petrogradske i ja, slava Bogu, potpuno ozdravih. Čuvam taj pesak, osvećen telom Blažene majčice, i molim vas, vaše blagorodstvo, da ga stavite pod gospodarev jastuk. Učinite to Boga radi, a ja grešni moliću dobru majčicu Kseniju da pomogne našem careviću.
Nemajući snage da i dalje zadrži suze, blagočestiva carevna uze pesak i učini kako joj je posavetovao dobri poslužitelj. Veoma iscrpljena, ona te noći zaspa na tren kraj postelje svoga supruga. Tek što je utonula u san, a pred nju stade žena čudnog izgleda, odevena u veoma neobičnu haljinu, i reče joj:
– Tvoj muž će ozdraviti, a dete koje nosiš biće devojčica. Nadenite joj ime Ksenija; tako se i ja zovem. Ona će čuvati vašu porodicu od svakojakih nevolja.
Trgnuvši se iza sna, carevna poče da se osvrće oko sebe, ali od žene ni traga. Viđenje je nestalo, a njoj ostade nada u istinitost svega što je čula. I bi tako! Aleksandar Aleksandrovič je ozdravio, a ona uskoro rodi kćerku i nadenu joj ime Ksenija. Sve dok je princeza Ksenija bila na dvoru, porodicu je pratila sreća. Ali tek što se ona udade, car Aleksandar III, iako mlad i naizgled zdrav, iznenada preminu.
A samu caricu nikakve obaveze nisu mogle sprečiti da odlazi na grob svete Ksenije Petrogradske, moleći da se služi pomen Blaženoj. Jedna od njenih stalnih molitava bila je:
 
Sveta Ksenijo, moli Boga za nas grešne!

8 komentar(a)

  1. Sveta Ksenija Petrogradska pomozi i meni grešnoj.

  2. Sveta Ksenija Petrogradska moli Boga za pomoć Daliboru, Ivanu, Milošu, Dejanu, Galji, Stefanu.

  3. SVETA KSENIJA,PETROGRADSKA,Moli BOGA za pomoc Rašku.

  4. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za mene gresnu

  5. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za Visnju,Igora, Viktora

  6. Sveta Blažena Ksenija pomozi nam da prodamo kuću i preselimo se ja i moja porodica i da moja deca nadju dobre blagočestive devojke moli se za nas pred Svevišnjim Gospodom majčice naša Prepodobna Ksenija!!!

  7. Presveta blažena mati Ksenija, isprosi od Boga čedo za mene. Molim ti se.

  8. Sveta Ksenija, moli se za mene gresnu Mariju, moju decu Zorana i Lanu i mog muta Aleksandra. Moli se za nase zdravlje i nas napredak. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *