NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

 

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA
Hrista radi jurodiva
 
NEMA NIŠTA TAJNO ŠTO NEĆE POSTATI JAVNO
 
Ogrehovljeni ljudi često zaboravljaju svoga Tvorca, uzdajući se u sebe i svoje moći. Umesto Bogočoveka u centar svojih nadanja postavljaju čoveka pripisujući muž ono što nije u njegovoj moći. Tek u teškim životnim prilikama prisete se Ko ih je stvorio i od Koga ne mogu ništa sakriti. Tada pribegavaju Bogu i molitvi.
No Bogu je milo pokajanje grešnika i plata je Njegova ista i onima koji dođu rano u zoru i onima što se obrate u podne, kao i onima koji Ga se sete tek u suton svoga života. Molitveno se nadamo da se i jedan ruski intelektualac s početka veka pokajao makar pred pogubljenje, da je u času dok je slušao smrtnu presudu zavapio Gospodu i iskreno se pokajao za svoje strašne i teške grehe.
Nebitno je zašto, tek, u tim vremenima, teškim za rusku zemlju i ruski narod, on je osuđen na doživotnu robiju u dalekom i hladnom Sibiru. Zemaljskim dobrima okrenut, on u svom životu nije video više nijednu svetlu tačku, niti se više ičemu nadao. U očajanju, zaboravio je da je Bogu sve moguće i da On izbavlja pravednika od neprijatelja njegovih.
Bilo kako bilo, odlučio se na bekstvo, rizikujući da izgubi i sam život, koji mu se, uostalom, činio potpuno besmislenim i bezvrednim. I uspeo je, makoliko se to u ono doba i na onom mestu činilo čoveku nemogućim. Velimo: čoveku, ali ne i Bogu. U svom očajanju zaboravio je da prepoznaje Božije znake, pa je uspeh u bekstvu pripisao sebi. Više nije umeo da se prepusti volji Božijoj, da se na svom putu izbavljenja potpuno osloni na jedinog Putovođu našeg.
Bog ga prevede čak i preko neprohodnih Uralskih planina. Doduše, bio je iscrpljen, ali živ i bliži slobodi no ropstvu. Ali iskušenje ga sustiže u jednopregu nekog pukovnika. Pun samilosti, videći ga na putu umornog i iscrpljenog, pukovnik ga primi u svoju kočiju. Vozili su se kroz guste i mračne šume. Tamo zalutalom čoveku običan smrtnik ne može pomoći. Nečastivi došapnu tu zlu misao robijašu i on, po sopstvenom kazivanju, prilično hladnokrvno usmrti nožem i pukovnika i njegovog kočijaša. Potom ih opljačka, presvuče se u odelo pukovnika i izbaci ih iz kočije. Sa dokumentima svoga dobrotvora pristiže u Petrograd.
Pomoću lažne mudrosti obmanu lakoverne ljude i nađe utočište među njima. Nedostajalo mu je jedino još zemaljsko bogatstvo. Ogrezao u grehu, on ga prepozna kod udove generalice koja je imala lepu i mladu kćerku za udaju. I sam stasit i vispren, brzo je osvojio devojačko srce. Njegovu prosidbu sa radošću je dočekala i sama udovica. Brižna majka videla je na pomolu sreću svoje kćerke. O prikrivenoj prošlosti ženika ni slutile nisu ni jedna ni druga.
Ali Bogu i svetoj Kseniji beše drugačije ugodno. Za razliku od svog ženika, devojka se u potpunosti uzdala u Boga i često, kao i njena majka, ponavljala: neka bude volja Gospodnja! Tako je bilo i pred samu udaju. Makoliko da beše zavolela svoga mladoženju, ona ipak ode sa majkom na grob blažene Ksenije da joj se toplo pomoli za buduću sreću. Tamo ih dočekaše sa radošću jer su njih dve veoma mnogo doprinele izgradnji kapele svete Ksenije. Iskreno su se radovali devojčinoj budućoj sreći, a mnogi su govorili da je tako lepog mladoženju sama Blažena izmolila od Boga.
Ali nije bilo tako, jer Gospod onima koje ljubi ne daje uvek ono što oni u svojim molitvama traže. Zna Gospod bolje od nas šta nama treba. Tome nas je i Sam poučio molitvom Oče naš.
Na molbu generalice, sveštenoslužitelj odsluži parastos blaženoj Kseniji, a one same klekoše na grob i toplo se pomoliše Gospodu i svojoj molitvenoj zastupnici. U to isto vreme mladoženja je otišao u banku da podigne veliku sumu novca. Sam Bog zna čiji je to novac bio. Dok je prelistavao svoja lažna dokumenta, odnosno dokumenta ubijenog pukovnika, prepozna ga stražar u banci, koji ga je inače svojevremeno sproveo na putu za Sibir. Tu, u banci prepunoj naroda, on mu priđe i pred svima otkri tajnu njegovog života. Ono što je tako brižljivo čuvao kao tajno – postade javno.
Užasnut pred svevidećim okom Gospodnjim, robijaš priznade sve svoje grehe. Ali ljudi, njihova pravda i njihov zakon nemaju milosti za grešnika. Oni su svojim zakonom i Jedinog Bezgrešnog osudili na smrt i razapeli na krstu. Samo je u Gospoda milosti mnogo, premnogo. Nema toga okajanoga greha ljudskoga koji milost Njegova ne bi prekrilila.
Osuđen na smrt, robijaš, nesuđeni mladoženja, bi uskoro i pogubljen, a onu koju je bio izabrao za nevestu nikada više nije video.
I za njega i za sve grešnike sveta, a ponajpre za sebe grešne, pomolimo se:
 
Sveta Ksenijo, moli Boga za nas grešne!

8 komentar(a)

  1. Sveta Ksenija Petrogradska pomozi i meni grešnoj.

  2. Sveta Ksenija Petrogradska moli Boga za pomoć Daliboru, Ivanu, Milošu, Dejanu, Galji, Stefanu.

  3. SVETA KSENIJA,PETROGRADSKA,Moli BOGA za pomoc Rašku.

  4. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za mene gresnu

  5. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za Visnju,Igora, Viktora

  6. Sveta Blažena Ksenija pomozi nam da prodamo kuću i preselimo se ja i moja porodica i da moja deca nadju dobre blagočestive devojke moli se za nas pred Svevišnjim Gospodom majčice naša Prepodobna Ksenija!!!

  7. Presveta blažena mati Ksenija, isprosi od Boga čedo za mene. Molim ti se.

  8. Sveta Ksenija, moli se za mene gresnu Mariju, moju decu Zorana i Lanu i mog muta Aleksandra. Moli se za nase zdravlje i nas napredak. Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *