NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA

 

BLAŽENA KSENIJA PETROGRADSKA
Hrista radi jurodiva
 
POVRATAK BLUDNOG SINA
 
A, ima i mnogo drugo što učini Isus, koje kad bi se redom napisalo, ni u sami svet, mislim, ne bi stale napisane knjige (Jov. 21, 25), veli ljubljeni učenik Gospodnji, sveti jevanđelist Jovan Bogoslov.
Mnogo je čudesnih dela Gospod učinio i mnogo poučnih reči izrekao za vreme svog zemnog života, a samo je mali delić toga blaga zapisan da bude putokaz vernima kroz sve vekove. I sve što je Bogočovek Isus Hristos činio, a po Njegovom obećanju i više od toga, čine kroz sve vekove i u svim podnebljima oni čija je vera makar tolika koliko je zrno gorušičino. I sve Njegove poučne priče jesu čudesno ogledalo u kojem svako ko to želi može pronaći sebe i svoj lik, a duši svojoj lek. Zato smo se i usudili da povest o pokajanju i povratku sa stranputice sina jedne blagočestive pravoslavne Ruskinje naslovimo po ugledu na poznatu jevanđelsku priču o bludnom sinu.
Aleksandru je Gospod darovao talenat crtanja i preciznosti. Mladić je sa zahvalnošću primio talant i, uz Božiju pomoć i svoj trud, udvostručio ga. No kako bezgrešnih na zemlji nema, to je i ovaj mladić doživeo, i prilično teško preživeo, svoje iskušeše i svoj pad. Pogordio se veoma, a kako je gordost majka svih ostalih grehova, to se i Aleksandar odao lagodnom, lakomislenom i raspusnom životu. Zahvaljujući svom negdašnjem trudu uspevao je da s vremena na vreme nađe posao, ali ubrzo bi ga i gubio. Ili su njemu davali otkaz ili se njemu samom nešto ne bi sviđalo, pa je sam napuštao službu.
I tako dan za danom, godina za godinom. Bivalo je sve gore i sve teže. Ponajviše je patila njegova blagočestiva majka. Nežno je volela svoga jedinca i svakodnevno i po svu noć uznosila tople molitve Gospodu i blaženoj Kseniji da joj sina urazumi i navede na put pokajanja.
Jednom je iz kapele blažene Ksenije donela njenu sliku i stavila je na zid u sobu svoga sina. Potom je od raznobojne vunice isplela venčić i njime sliku svoje molitvene zastupnice uokvirila. Gledajući to, sin i njegova mlada prijateljica, koja je zajedno sa njim radila u stanu kod starice neki slabo plaćen posao, smejali su se ovoj njenoj neobičnoj ljubavi prema Blaženoj. Uzalud je majka ubeđivala sina da tako nije dobro i rečima Gospodnjim pokušavala da ga urazumi. Greh je bio isuviše pomračio njegovu dušu.
Te noći, majčina bezglasna molitva i vrele suze dozvale su blaženu Kseniju i već sutradan i sin i njegova prijateljica dobili su otkaz na poslu; a sve na korist njihovih duša.
Pet godina je Aleksandar uzaludno pokušavao da nađe posao. Njegova ogrehovljena duša nije mogla da pojmi šta to nije u redu. Bio je mlad, talentovan, sposoban; pa ipak je u njegovom domu vladala glad. Nije shvatao da ga je Gospod, a na molitve njegove majke i zastupništvo Božije ugodnice Ksenije Petrogradske, lišavao zemnog blaga radi njegovog pokajanja i zadobijanja nebeskih blaga.
Pokajanje je došlo, reklo bi se, sasvim nenadano. Probudivši se jednog jutra, zagledao se u lik Blažene na zidu svoje sobe i neki čudan nemir i gađenje prema sebi i svom načinu življenja počeli su snažno da ga obuzimaju. Jedina svetlost u tom mraku satkanom od greha bio je lik njegove majke. Brzo je ustao i otišao u njenu sobu. Suze su mu treperile u očima, ali još uvek nisu mogle da poteku. Zamolio je majku da zajedno odu na grob blažene Ksenije. Neka čudesna božanska sila ga je tako neodoljivo prizivala tamo.
Majka je sa radošću povela sina Blaženoj. Stotine i stotine sveća gorele su u kapelici, a kandilo, na molbe poklonika i poštovalaca Blažene, nikada se nije gasilo. Aleksandar je bio koliko iznenađen toliko i čudesno uzbuđen. Klekao je na grob, sa upaljenom svećom u ruci. Pored njega je bila majka, koja je zamolila sveštenoslužitelja da odsluži pomen Blaženoj. Bilo je nekako čudesno i veličanstveno. Srce se otvorilo i proplakalo, duša je zajecala i mladić se kupao i čistio suzama i iskrenim pokajanjem. Skrušen i oblagodaćen, vratio se domu. Na majčinu molbu, napisao je pismo upravi železnice moleći za posao. Odgovor je stigao za četiri dana. Posao je bio baš onakav kakav je oduvek želeo, a plata dovoljna za skroman život.
Ipak, najveće bogatstvo bio je dar od Boga – redak i veliki dar molitve. Od tada se Aleksandar svako jutro budio sa molitvom u srcu i na usnama:
 
Sveta Ksenijo, moli Boga za nas grešne!

8 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *