BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI – TUMAČENJE BOŽANSTVENE SLUŽBE

 

BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI
Tumačenje Božanstvene Službe

 

 
3. Prva Liturgija
 
Danas hoću, prijatelji moji, da porazgovaram s vama o tome ko je i kada prvi put služio Božanstvenu liturgiju, gde je ona bila služena prvi put. Postoji na nebu sjajno Sunce pravde. Večno Sunce, koje niko nije stvorio, koje svetli samo od sebe i koje izliva prevečnu svetlost. To Sunce je Bog Otac. Iz tog Sunca presvetlog ishodi isti takav kao i Sunce, beskonačni, prevečni božanski Zrak koji sve stvara i utvrđuje. Taj Zrak je Sin Božiji. Upravo je taj božanski Zrak, Zrak čudesne svetlosti, zapalio na zemlji divno kandilo, ispunivši i preispunivši ga ne jelejem, ne uljem, već Svojom božanskom, prečistom Krvlju.
To je kandilo, dragi moji, Božanstvena liturgija. To kandilo je zapalio Sin Božiji, prevečni Zrak prevečnog Sunca Koje je Otac. Zapalio ga je u poslednje dane Svog zemaljskog života; prvi put se zapalilo to kandilo u Sionskoj gornjoj sobi u času Tajne večere. Eto Ko je i kada odslužio Božanstvenu liturgiju.
Sveti jevanđelisti i Sveti Oci ovako opisuju prvu Liturgiju: /…/ Onaj Ko je bio i Žrtva i Služitelj te prve Liturgije, – Spasitelj – oprao je noge učenicima i seo s njima. Dalje se kaže: Hristos je uzeo hleb… Ne, nije hleb uzeo On u Svoje prečiste ruke, ne hleb, već tebe, dušo grešna, tebe je uzeo Svojim prečistim i presvetim rukama. Uzevši hleb, On je podigao oči, prema nebu, prema Ocu, odao hvalu Ocu, pokazao Mu uzetu grešnu dušu, i kao da govori: „Ja uzimam ovu dušu, kupujem je, ali ne za zlato, ne za brilijante – kupujem je Krvlju Svojom, mukom krsnom“. Zatim se kaže: Hristos je blagoslovio hleb, verovatno očekujući Svoju krsnu smrt. On je napravio na hlebu znak krsta. Gospod je zablagodario i zatim prelomio hleb.
Ne, nije On hleb prelomio – telo je Svoje razdrobio… Posle toga Hristos je razdao hleb učenicima i pri tome je rekao one reči koje se ponavljaju svaki put za vreme Liturgije: „Uzmite, jedite… Pijte iz nje svi…“ Rekavši ove reči, Hristos Spasitelj je dodao savet nežni i pun ljubavi: „Ovo činite Meni na spomen“.
Taj Novi Zavet, koji je uspostavio Hristos Spasitelj, veliku radost je uneo u život ljudi. Okusivši Telo i Krv Hristovu, ljudi su postali zajedničari božanske prirode, prvi put je ušao u dom njihove duše Gospod. Ljudska duša je postala hram Božiji. O, kako je to beskonačna i velika sreća!
Prvi Hristovi sledbenici nisu zaboravili Njegov zavet: „Ovo činite Meni na spomen“. I evo već devetnaest vekova na zemlji se prinosi beskrvna Žrtva.
Tokom devetnaest vekova nije bilo ni jednog dana u koji se nije služila Božanstvena liturgija. I ona neće prestati da se služi sve dok postoji svet, sve dok postoji naša zemlja.
Nikakva sila vražija neće ugasiti kandila koje je zapalio Plamen Božanstva. Satana je podizao bure, izazivao najsurovije ratove, primoravao je talase strasti da besne – sve samo da ugasi svetlo kandilo, Božanstvenu liturgiju – ali to mu nije pošlo za rukom i neće mu poći. S dolaskom antihrista ponovo će početi gonjenje Liturgije, ponovo će ona morati da se skriva ispod zemlje, kao u vreme prvih hrišćana. Ali i u antihristovo vreme će se služiti Liturgija, i u poslednji dan sveta, kada anđeli saberu na sud sve ljude, i žive, i one koji su ustali iz grobova – i u taj dan će se služiti Božanstvena liturgija, samo što će se ona služiti na nebu. Prijatelji moji, čuvajte to Božije kandilo, ljubite Božanstvenu liturgiju, trudite se da se nasitite iz tog izvora života. Smatrajte izgubljenim onaj dan kada ne budete slušali Liturgiju. Crkva sve zove na tu gozbu Božiju; čak i one koji su ostali kod kuće silom prilika, čak i majke porodice Crkva se trudi da zvonjavom na “ Dostojno“ podseti da se u hramu u tom trenutku služi Božanstvena, strašna Liturgija.

Jedan komentar

  1. Gde mog da kupim knjigu „BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI“ ?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *