BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI – TUMAČENJE BOŽANSTVENE SLUŽBE

 

BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI
Tumačenje Božanstvene Službe

 

 
13. Za šta se moliti tokom Liturgije?
 
Da biste lakše ili sabranije odstojali Liturgiju trudite se da se molite ovako: za vreme časova pominjite upokojene i žive. Ovo pominjanje će se uzneti s pominjanjem sveštenoslužitelja k nebesima i daće veliku radost dušama pominjanih. Ovde nema značaja da li ih pominješ u oltaru pored žrtvenika ili pored oltarskih dveri, ili usred hrama, svejedno, Gospod će svugde čuti. Kada počinje Liturgija rečima: „Blagosloveno Carstvo“ – pomoli se da i tebe Gospod udostoji Carstva nebeskog. Za vreme prve mirne jektenije pomoli se da ti Gospod da Svoj mir na današnji dan.
Ništa tako blagotvorno ne deluje na dušu kao stanje mira i neprijatelju našeg spasenja ono je naročito mrsko, on na sve moguće načine hoće da ga naruši, da izvede čoveka iz mirnog stanja, da ga uvede u svađe, razdražljivost, zlobu, bes i roptanje. Zato, moleći se da ti Bog pošalje mir u dušu, osećaj se kao daščica usled pobesnelih talasa, osećaj svoju bespomoćnost i moli pomoć od Gospoda.
Zatim se poju antifoni, za to vreme sveštenoslužitelj čita molitve o očuvanju Crkve i ti se takođe pomoli za isto, takođe da Gospod izbavi mesto u kojem živiš od neverja, jeresi i razdora. Pre Malog vhoda čita sveštenoslužitelj molitvu koja sadrži reči: „Učini da s našim vhodom bude vhod svetih anđela, koji s nama služe i s nama slavoslove Tvoju blagost“. U to vreme hram se ispunjuje bezbrojnim mnoštvom anđela. I ti se pomoli tvom anđelu čuvaru da stane kraj tebe i da se pomoli s tobom: „Sveti anđelu čuvaru, pomiluj me i poseti me“.
Za vreme čitanje apostolske poslanice i Jevanđelja anđeli nevidljivo za nas pale bezbrojno mnoštvo sveća. Sveštenoslužitelj čita molitvu: „Zapali u srcima našim, čovekoljubivi Vladiko, besmrtnu svetlost Tvoga bogopoznanja, i otvori oči uma našeg da bismo razumeli Tvoje jevanđelske propovedi“. U to vreme se pomoli da i tebi Gospod pošalje Svoju božansku svetlost i da ona zasija u tvom srcu.
Sledi suguba jektenija, kada na svaku molbu hor poje „Gospode, pomiluj“ tri puta. Ta jektenija predstavlja sav zemaljski život Gospoda kada su za Njim išle gomile naroda s vapajima: „Pomiluj nas“. Neka ti pred očima prođu svi: i Hananejka, i slepac i gubavac – i svom dušom pripadni Gospodu, osećaj se gubavim, besomučnim i slepim. Uhvati se u mislima za krajeve rize Gospodnje i moli za pomilovanje. Tu je dobro pasti ničice pred ikonom. Vozglas posle jektenije daje nadu da će uslišiti Gospod tvoj vapaj po velikoj milosti Svojoj: „Jer si milostiv i čovekoljubiv Bog i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu…“ Za vreme jektenije za oglašene pomoli se za nevernike. Možda imaš rođake i poznanike koji su nevernici. Pomoli se da im se Gospod smiluje i prosvetli njihove duše svetlošću vere. Zatim zahvali Gospodu za to što se ti sam po Njegovom promislu nalaziš među vernima.
Heruvimska pesma je moljenje Gospoda u Getsimanskom vrtu. Ovde zamisli pred sobom ceo Getsimanski podvig Gospoda, Njegovu molitvu sve do krvavog znoja, Njegova stradanja za grehe ljudi. Seti se da si prošao pred očima Gospodnjim sa svim svojim padovima i gresima. Oseti da je za tebe postradao Gospod one noći. Naročito spoznaj potpunu svoju nedostojnost – čime ćeš platiti Gospodu za sve ono što ti je učinjeno – i moli Ga da te pomiluje. Kao što je Gospod Sam bio poslušan volji Oca Svojeg, tako se i ti sada prepusti volji Gospodnjoj i odluči se da strpljivo nosiš krst koji ti je poslao.
Za vreme Velikog vhoda, koji predstavlja raspeće Gospodnje, zamoli Ga da i tebe pomene u Carstvu Svome. Na vozglas: „Mir svima“, koji prikazuje ulazak Gospoda u ad radi spasenja upokojenih i onih koji su se nalazili tamo pre Njegovog dolaska, pomoli se ovako: „Uđi, Gospode, u pakao duše moje i spasi me“. Kada čuješ vozglas: „Ljubimo jedni druge da bismo jednodušno ispovedali“, pomoli se da Gospod stavi u tebe svetu ljubav da ljubiš sve, naročito one koje ne voliš i vređaš, i one koji tebe vređaju i ne vole.
Nakon vozglasa: „Stojmo smerno, stojmo sa strahom…“ – pomoli se da Gospod stavi u tebe strah Svoj da bi uvek imao na umu prisustvo Gospoda. Nakon vozglasa: „Zablagodarimo Gospodu“ – naročito zablagodari. U to vreme sveštenoslužitelj čita molitvu gde se pominju sva dobročinstva Gospodnja prema ljudima i blagodari za njih i za Liturgiju koju služi. Svako mora da za to blagodari, naročito za ono što je Gospod dao lično njemu i kakvim ga je milostima obasuo. Za vreme „Tebe pojemo“ treba spominjati grehe svoje, naročito teške, i moliti oproštaj za njih od Gospoda. Ako tako odstojiš Liturgiju sa svom pažnjom i usrdnošću, sigurno ćeš steći korist.

Jedan komentar

  1. Gde mog da kupim knjigu „BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI“ ?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *