NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
DOKAZ O VASKRSENJU LJUDSKIH TELA, UZET IZ DELOVANJA UMNE MOLITVE
 
U zabačenom, malo poznatom, malo značajnom manastiru, smeštenom između šuma i močvara, živeo je neki monah. Sa strahom, sa nepoverenjem prema sebi, proučavajući dela svetih otaca, udubljivao se on u molitvu koju je tvorio umom u dubini i strogoj tajnosti duševne kleti.
Jednom prilikom monah je stajao u crkvi udubljujući um u srce – i srce je neočekivano krenulo molitveno prema umu, a sa sobom je povuklo celokupno telo u sveto, duhovno stanje, neiskazivo rečima, veće od svih strasti, shvatljivo jedino opitom. Čim je monah opazio toliko neobično, novo stanje svoga tela, neko tajanstveno poznanje obasjalo je njegov um. Postale su mu jasne do tada – tako mu se činilo – zagonetne i neobične reči svetog Jovana Lestvičnika: „Zavapih svim srcem mojim,[1] to jest, telom i dušom i duhom.“[2]
Eto dokaza za vaskrsenje ljudskih tela kojeg imam u sebi samom! Ako je telo sposobno za duhovna osećanja, ako može da zajedno sa dušom učestvuje u blagodatnoj utehi; ako od sada može da postane pričasnik blagodati, kako onda neće vaskrsnuti za život večni, po učenju Pisma?
Blagodaću su bila osoljena tela svetitelja Božijih i propadljivost nije mogla da ih dotakne! Pobedom nad propadljivošću oni su već otpočeli svoje vaskrsenje; izlivajući isceljenja, oni dokazuju da u njima prisustvuje blagodat, da u njima živi večni život, kome nema druge nego da se u svoje vreme razvije u preslavnom vaskrsenju, a njega je ljudskom rodu predodredio i darovao Iskupitelj naš, Gospod Isus Hristos. Amin.
 


 
NAPOMENE:

  1. Ps. 118,145.
  2. Lestvica, Pouka 28, glava 61.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *