NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
SUDITE PRAVO I MIRNO NA VRATIMA SVOJIM, I NE LJUBITE KRIVE ZAKLETVE, GOVORI GOSPOD SVEDRŽITELJ[1]
 
Vrata: to su vrata duše, kroz koja u nju ulaze razne pomisli i utisci.
Svojim: sama ta vrata, zapravo, pripadaju čoveku.
Sudite: naš um je taj sudija što seti na vratima i sudi:[2] on sređuje i preispituje pomisli i utiske dok dolaze pred vrata duše, i na osnovu toga pušta u hram duše one koji treba da budu u njemu, a ne pušta one koji ne treba da budu.
Sudite pravo i mirno na vratima svojim: um, sudija koji sedi i sudi na vratima duše, mora prilikom sređivanja pomisli i utisaka da prima jedino one istinite. Istinita misao, istiniti utisak – istiniti zato što izviru iz Gospoda, koji je sam Istina – donose sa sobom u dušu neiskazivi mir i tišinu, i poznaju se po tome što su od Istine, od Hrista, jer On svojim učenicima daje mir ili (što je isto) smirenje, a sve zato da nikakva zemaljska nevolja ne bi uznemiravala njihovo srce. Suprotno ovome, „pomisli potekle od demona“, – govori Veliki Varsanufije – „pune, pre svega, uznemirenja i tuge, vuku za sobom potajno i lukavo: neprijatelji se oblače u odela ovčija, to jest ulivaju naizgled prave misli, a iznutra su vuci grabljivci,[3] dakle kradu i varaju srca nezlobivih[4] pomoću onoga što izgleda da je dobro, a u stvari je pogubno. Pismo kaže za zmiju da je lukavija od svih: stoga neprestano motri na njenu glavu[5], da ne bi našla u tebi rupu i da, nastanivši se u njoj, ne bi napravila pustoš.“[6] Glava zmije je početak njene pomisli ili maštanja.
I ne ljubite krive zakletve. Čim đavolska pomisao dođe na vrata duše, ona nastoji da dobije privid pravednosti, a onda prinosi umu, tom sudiji što sedi i sudi na vratima, nebrojena opravdanja da bi dobila odobrenje za ulazak u dušu. Ali prorok ne zapoveda da volimo ta lažna uveravanja, tu lažnu zakletvu. Takve pomisli ne treba ni prihvatati, ni slagati se sa njima: ne treba čak ni besediti sa njima, već odmah, čim se grešna pomisao pojavi, pribegavati molitvom Gospodu Bogu da bi On oterao neprijatelja od vrata duševnih.[7] Amin.
 


 
NAPOMENE:

 1. 3ax 8,16 i 17.
 2. Po običaju starih, carevi i ostale starešine sudili su lično, i za takav sud izabrali su mesto kraj gradskih vrata. Primer za to može se videti u žitiju svetog velikomučenika Georgija. Četi minej, 23. april.
 3. Mt 7,15.
 4. Pim 16,18.
 5. Post 3,15.
 6. Varsanufije Veliki, Odgovor 59.
 7. Sveti Isak Sirijski, Slovo 30.

4 komentar(a)

 1. Vladimir Smiljanić

  jednostavno: Slava i Hvala Bogu milom našem za sve !!!

 2. Pingback: MOLITVA PROGONJENOG ČOVEKA | duhovna oaza

 3. Pingback: Žitejsko more – Podvižnička slova

 4. Pingback: Rasejan i usredsređen život – Podvižnička slova

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *