ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
SUDITE PRAVO I MIRNO NA VRATIMA SVOJIM, I NE LJUBITE KRIVE ZAKLETVE, GOVORI GOSPOD SVEDRŽITELJ[1]
 
Vrata: to su vrata duše, kroz koja u nju ulaze razne pomisli i utisci.
Svojim: sama ta vrata, zapravo, pripadaju čoveku.
Sudite: naš um je taj sudija što seti na vratima i sudi:[2] on sređuje i preispituje pomisli i utiske dok dolaze pred vrata duše, i na osnovu toga pušta u hram duše one koji treba da budu u njemu, a ne pušta one koji ne treba da budu.
Sudite pravo i mirno na vratima svojim: um, sudija koji sedi i sudi na vratima duše, mora prilikom sređivanja pomisli i utisaka da prima jedino one istinite. Istinita misao, istiniti utisak – istiniti zato što izviru iz Gospoda, koji je sam Istina – donose sa sobom u dušu neiskazivi mir i tišinu, i poznaju se po tome što su od Istine, od Hrista, jer On svojim učenicima daje mir ili (što je isto) smirenje, a sve zato da nikakva zemaljska nevolja ne bi uznemiravala njihovo srce. Suprotno ovome, „pomisli potekle od demona“, – govori Veliki Varsanufije – „pune, pre svega, uznemirenja i tuge, vuku za sobom potajno i lukavo: neprijatelji se oblače u odela ovčija, to jest ulivaju naizgled prave misli, a iznutra su vuci grabljivci,[3] dakle kradu i varaju srca nezlobivih[4] pomoću onoga što izgleda da je dobro, a u stvari je pogubno. Pismo kaže za zmiju da je lukavija od svih: stoga neprestano motri na njenu glavu[5], da ne bi našla u tebi rupu i da, nastanivši se u njoj, ne bi napravila pustoš.“[6] Glava zmije je početak njene pomisli ili maštanja.
I ne ljubite krive zakletve. Čim đavolska pomisao dođe na vrata duše, ona nastoji da dobije privid pravednosti, a onda prinosi umu, tom sudiji što sedi i sudi na vratima, nebrojena opravdanja da bi dobila odobrenje za ulazak u dušu. Ali prorok ne zapoveda da volimo ta lažna uveravanja, tu lažnu zakletvu. Takve pomisli ne treba ni prihvatati, ni slagati se sa njima: ne treba čak ni besediti sa njima, već odmah, čim se grešna pomisao pojavi, pribegavati molitvom Gospodu Bogu da bi On oterao neprijatelja od vrata duševnih.[7] Amin.
 


 
NAPOMENE:

  1. 3ax 8,16 i 17.
  2. Po običaju starih, carevi i ostale starešine sudili su lično, i za takav sud izabrali su mesto kraj gradskih vrata. Primer za to može se videti u žitiju svetog velikomučenika Georgija. Četi minej, 23. april.
  3. Mt 7,15.
  4. Pim 16,18.
  5. Post 3,15.
  6. Varsanufije Veliki, Odgovor 59.
  7. Sveti Isak Sirijski, Slovo 30.

Jedan komentar

  1. Vladimir Smiljanić

    jednostavno: Slava i Hvala Bogu milom našem za sve !!!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *