NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
GROBLJE
 
Posle mnogo godina odsustva, posetio sam živopisnb^ selo u kojem sam se rodio. Odavno g ono odavno pripada našoj porodici. Tamo postoji ve^ičanstveno groblje, koje zaklanja vekovima staro drveće. Pod širokim granama drveća leže ostaci onih koji su ih posadili. Došao sam na groblje. Razlegle su se nad grobovima plačne pesme, utešne pesme sveštenog parastosa. Vetar je kružio po vrhovima drveća, šumilo je njihova lišće, taj šum se stapao sa glasom pojanja sveštenoslužitelja.
Slušao sam imena počivših, živih za moje srce. Ređala su se imena: moje majke, braće i sestara, mojih dedova i pradedova, koji su otišli. Kakva je usamljenost na groblju! Kakva neobična, sveta tišina! Koliko sećanja! Kakav neobičan, dugogodišnji život! Pratio sam nadahnute, božanske pesme parastosa. U početku me je obuzeo samo osećaj tuge; zatim je on postepeno postajao lakši. Pri kraju parastosa, tiha uteha je zamenila duboku tugu: crkvene molitve su duhovnom nasadom rastvorile živo sećanje na umrle. One su blagovestile vaskrsenje koje očekuje umrle! One su blagovestile o njihovom životu, pozivale na blaženstvo tog života.
Grobovi mojih praotaca ograđeni su krugom vekovnog drveća. Široko raširene grane stvaraju senku nad grobovima: pod senkom počiva mnogobrojna porodica. Tu leže ostaci mnogih pokolenja. Zemljo, zemljo! Na tvojoj površini se smenjuju ljudska pokolenja, kao lišće na drveću. Milo se zelene, utešno, nevino šume ti listovi, koji se kreću nošeni tihim dahom prolećnog vetra. Njima će doći jesen, oni će požuteti, pašće sa drveta na grobove, istruliće na njima. Kada dođe novo proleće, drugi listovi će ukrašavati granje, takođe – samo dok traje njihov kratki red, i takođe će uvenuti, iščeznuti.
Šta je naš život? Zar isto to, što je i život listova na drvetu!
 
20. Maj 1844.
Selo Pokrovsko, Vologodska gubernija.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *