NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
MOLITVA PROGONJENOG ČOVEKA
 
Blagodarim Ti, Gospode i Bože moj, za sve što se događa sa mnom! Blagodarim Ti za sve brige i iskušenja, koje si mi Ti poslao radi očišćenja grehova kojima sam uprljao, grehova kojima sam ranio moju dušu i telo!
Pomiluj i spasi oružja koja si Ti upotrebio za moje lečenje: te ljude, koji su me žalostili. Blagoslovi ih u ovom i u budućem veku! Uračunaj im u vrlinu to što su učinili radi mene! Odredi im obilne nagrade od tvojih večnih blaga!
A šta sam Ti ja prinosio? Kakve blagougodne žrtve? Ja sam prinosio jedino grehe, jedino narušavanje Tvojih božanstvenih zapovesti. Oprosti mi Gospode, oprosti krivome pred Tobom i pred ljudima! Oprosti neodgovornome! Daruj mi da se iskreno uverim i saznam da sam ja grešnik! Daruj mi da odbacim lukava opravdanja! Daruj mi pokajanje! Daruj mi skrušenost srca! Daruj mi krotost i smirenje! Daruj ljubav prema bližnjima, ljubav neporočnu, istu prema svima, i onima koji me teše i onima koji me žaloste! Daruj mi trpljenje u svim mukama mojim! Umrtvi me za svet! Uzmi od mene moju grehovnu volju, i nasadi u srce moje Tvoju svetu volju, da tvorim jedino nju, delima, rečima, pomislima, i osećanjima mojim.
Tebi priliči slava za sve! Tebi jedinom priliči slava! Jedino što je moje – stid lica i ćutanje usta. Stojeći pred strašnim Tvojim sudom u mojoj ubogoj molitvi, ne nalazim u sebi nijedno dobro delo, nijednu vrlinu, i stojim,odasvud okružen jedino nebrojenim mnoštvom mojih grehova, kao gustim oblakom i maglom, sa jedinom utehom u mojoj duši: sa nadom na neograničenu milost i dobrotu Tvoju. Amin.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *