NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
PREDGOVOR
 
Čitalac koji poznaje predanje Pravoslavne Crkve, lako će uvideti da je u „Ogledima“, koji su pred njim, izloženo učenje svetih otaca o nauci nad naukama,[1] o monaštvu – učenje usklađeno sa savremenim potrebama. Glavna razlika između života drevnog i života današnjeg monaštva je u tome što su monasi prvih vekova hrišćanstva bili rukovođeni bogonadahnutim učiteljima, a sada – kako primećuje prepodobni Nil Sorski zajedno sa drugim kasnijim ocima – monasi moraju da se rukovode najviše Svetim pismom i delima otaca, jer je živih sasuda božanstvene blagodati veoma malo. Objašnjenje te smernice i njene neophodnosti je osnovna tema „Ogleda“ u svoj njihovoj obimnosti.
Članci, od kojih se sastoji moja knjiga, pisani su u razna vremena, različitim povodima, a najpre povodom asketskih pitanja koja su se rađala među monasima i bogoljubivim mirjanima sa kojima sam duhovno bio povezan. Završavajući moje ovozemaljsko stranstvovanje, osećao sam obavezu da iznova pregledam, ispravim, dopunim, saberem i izdam sve članke, koje sam napisao u činu arhimandrita.[2] Postoje dva razloga zbog kojih sam smatrao to svojom obavezom: prvi je taj što su mnogi članci već bili rasprostranjeni u rukopisima sa manjim ili većim pogreškama, a drugi, jer sam se osećao dužnim da hrišćanskoj zajednici podnesem izveštaj o mom sagledavanju obećane zemlje, koja toči duhovne darove i blaga, o doživljaju monaškog života, onakvog kakav je u svetom predanju Pravoslavne Crkve i kako nam je, po promislu Božijem, dato da ga sagledamo u životu nekoliko njegovih živih predstavnika.
Na kraju mi ostaje da molim čitaoce za snishodljivost prema oskudnosti moga uma i molitvu za ubogu dušu moju.
 
Episkop Ignjatije 1865. godine .
 


 
NAPOMENE:

  1. Prepodobni Kasijan Rimljanin. O skitskim ocima i o rasuđivanju, Dobrotoljublje, tom 4.
  2. Sveti Jovan Damaskin, na kraju svog života, osamivši se u lavri prepodobnog Save, sakupio je sve što je napisao u toku svog života i brižljivo sve pregledao i ispravio, kako bi učinio svoja dela što razgovetnijim.Takav postupak čoveka ispunjenog božanstvenom blagodaću, podstakao je autora Asketskih ogleda da učini isto. Žitija svetih, 4. decembar. Žitije svetog Jovana Damaskina.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *