NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » ASKETSKI OGLEDI

ASKETSKI OGLEDI

 

ASKETSKI OGLEDI
 

 
PREDGOVOR
 
Čitalac koji poznaje predanje Pravoslavne Crkve, lako će uvideti da je u „Ogledima“, koji su pred njim, izloženo učenje svetih otaca o nauci nad naukama,[1] o monaštvu – učenje usklađeno sa savremenim potrebama. Glavna razlika između života drevnog i života današnjeg monaštva je u tome što su monasi prvih vekova hrišćanstva bili rukovođeni bogonadahnutim učiteljima, a sada – kako primećuje prepodobni Nil Sorski zajedno sa drugim kasnijim ocima – monasi moraju da se rukovode najviše Svetim pismom i delima otaca, jer je živih sasuda božanstvene blagodati veoma malo. Objašnjenje te smernice i njene neophodnosti je osnovna tema „Ogleda“ u svoj njihovoj obimnosti.
Članci, od kojih se sastoji moja knjiga, pisani su u razna vremena, različitim povodima, a najpre povodom asketskih pitanja koja su se rađala među monasima i bogoljubivim mirjanima sa kojima sam duhovno bio povezan. Završavajući moje ovozemaljsko stranstvovanje, osećao sam obavezu da iznova pregledam, ispravim, dopunim, saberem i izdam sve članke, koje sam napisao u činu arhimandrita.[2] Postoje dva razloga zbog kojih sam smatrao to svojom obavezom: prvi je taj što su mnogi članci već bili rasprostranjeni u rukopisima sa manjim ili većim pogreškama, a drugi, jer sam se osećao dužnim da hrišćanskoj zajednici podnesem izveštaj o mom sagledavanju obećane zemlje, koja toči duhovne darove i blaga, o doživljaju monaškog života, onakvog kakav je u svetom predanju Pravoslavne Crkve i kako nam je, po promislu Božijem, dato da ga sagledamo u životu nekoliko njegovih živih predstavnika.
Na kraju mi ostaje da molim čitaoce za snishodljivost prema oskudnosti moga uma i molitvu za ubogu dušu moju.
 
Episkop Ignjatije 1865. godine .
 


 
NAPOMENE:

  1. Prepodobni Kasijan Rimljanin. O skitskim ocima i o rasuđivanju, Dobrotoljublje, tom 4.
  2. Sveti Jovan Damaskin, na kraju svog života, osamivši se u lavri prepodobnog Save, sakupio je sve što je napisao u toku svog života i brižljivo sve pregledao i ispravio, kako bi učinio svoja dela što razgovetnijim.Takav postupak čoveka ispunjenog božanstvenom blagodaću, podstakao je autora Asketskih ogleda da učini isto. Žitija svetih, 4. decembar. Žitije svetog Jovana Damaskina.

4 komentar(a)

  1. Vladimir Smiljanić

    jednostavno: Slava i Hvala Bogu milom našem za sve !!!

  2. Pingback: MOLITVA PROGONJENOG ČOVEKA | duhovna oaza

  3. Pingback: Žitejsko more – Podvižnička slova

  4. Pingback: Rasejan i usredsređen život – Podvižnička slova

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *