Arhimandrit Rafail (Karelin) o korona virusu

Arhimandrit RAFAIL (Karelin)

 

Pitanje:

Hristos Voskrese! Ne mogu da prihvatim ograničenja u hramovima protiv širenje korona virusa: nošenje maski, stavljanje lžice u alkohol za vreme pričešća svetim Hristovim Tajnama, itd. Smatram to maloverjem, odbijanjem da se prihvati promisao Božiji, malodušnošću. Idem na bogosluženja samo u hram gde je sve ostalo kao i ranije. Oče Rafaile, da li u ovome ima greha gordosti?

 

Arhimandrit Rafail odgovara:

Vaistinu Vaskrse Hristos!

Igore, mislim da vi ne negirate prisustvo blagodati u hramovima gde se služi pravoslavno bogosluženje i dešava se presuštastvljenje hleba i vina u Telo i Krv Hrista Spasitelja, bez obzira na neke spoljašnje izmene u obredu. Vi imate pravo izbora: možete odlaziti u hramove gde ćete najpotpunije biti uključeni u bogosluženje, gde se nećete kolebati sumnjama, gde se po formi i sadržaju čuva crkveno predanje.

Međutim, postojanje virusa i opasnost od infekcije je realna i zato ne treba izbegavati razumne mere opreza, tim pre što su ove mere privremene i zasnovane na principu ikonomije.

Gospod nam daje primer smirenja: nakon Hristovog rođenja, Irod je izdao naređenje da se ubiju deca u Vitlejemu i okolini. Anđeo koji se javio u snu pravednom Josifu, zapovedio mu je da se sa Djevom Marijom i Bogomladencom Hristom privremeno preseli u Egipat iako je za tren oka mogao da umrtvi Iroda i njegovu vojsku.

Neposlušnost ne predstavlja podvig vere, već samozadovoljstvo koje u ovom slučaju nanosi štetu ne samo sebi, već u velikoj meri i drugim ljudima. Zato ne treba ni u rečima, ni u mislima osuđivati one koji prihvataju mere predostrožnosti, da se ne biste zarazili ni sami, niti zarazili druge.

 Neka vam pomogne Gospod.

 


Prevod sa ruskog za svetosavlje.org
Stanoje Stanković

Izvor:
Zvanični sajt Arhimandrita Rafaila

 

3 komentar(a)

 1. Ovaj gdin Arhimandrit vredi !!! Mnogaja ljeta Oče Arhimandrite !!!

 2. Radovan Tain

  Nisam baš siguran da razumem – arhimandrit Rafail govori da postoji mogućnost da se neko razboli/zarazi u hramu, jer je npr. došao na Sv. Liturgiju? Kako je to uopšte moguće? Nije li Crkva lečilište, a ne leglo zaraze?
  Poređenje trenutne situacije (stopa smrtnosti od korone je ispod 1% od broja zaraženih, po zvaničnim statistikama) sa ubistvoom nebrojene dece u Vitlejemu (nije li ovde stopa smrtnosti skoro 100%?) mi nekako ne stoji. Duše nebrojene dece su se tada, poput katapulta, preselile u Raj, a šta će biti sa dušama onih koji bez razmišljanja slušaju sve što dolazi sa ekrana?

 3. Pomaze Bog Anhimadrite Rafaile,

  Zelim na osnovu Vaseg odgovora da Vam se javim i zahvalim. Odgovor je veoma poucan i Bogu hvalim te imamo oceve,ljude kao sto ste Vi koji nam pomazu od sveg srca.
  Priznajem, isto pitanje nametalo se i mucilo moje razmisljanje. U ovim teskim vremenima, u kojima nastojim sto vise da se okrenem iskrenoj veri, Spasitelju i Presvetoj Bogorodici tesko je odrzati se na pravome puta a ne ogresiti se, ne skrenuti. Ne zelim da sudim ikome, mada sam mislima svojim ogresila se pitajuci se “ koliko je jaka vera nekih nasih monaha, oceva koji su sa maskama izasli pred vernike da bi menjali nase odrede ili bolje receno da bi poljuljali nasu veru STRAHOM a svojim primerom.?“.
  Nedolicno pitanje i za misli gresnika i mrava kakav sam ja na ovoj zemlji.
  Bog dragi da mi oprosti,a i vi oce… „zapitala sam se gde je nestala vera koja treba da je najjaca, pogotovo kod njih, nasih ucitelja, predvodnika i sluga Bozjih“.
  Medjutim Vas odgovor kao verniku mi je sasvim dovoljan. Jos jednom Vam zahvaljujem. Nadam se da ce u Vasem odgovoru i mnogi drugi braca i sestre u Hristu naci olaksanje i spas za svoje razmisljanje u ovoj teskoj sitauciji.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *