NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » APOKALIPSA SITNOG GRIJEHA

APOKALIPSA SITNOG GRIJEHA

 

APOKALIPSA SITNOG GRIJEHA
 

O krađi
 

„Vatru dođoh Ja da spustim na zemlju…“

(Lk. 12:49.)
 
Tajna bezakonja Prometejevog nije u tome što on krade vatru, nego u tome što on krade. Postojanje želje da ushitiš i da se bogatiš tim ushićenjem – je otkrivanje prvozadane harmonije svijeta (mogućnosti ovladavanja svim), i njegove razrušene ljubavi.
Krasti ne smije niko, i ništa, jer onaj koji krade nema jedinstvo sa onim od koga krade.
Onaj, pak, koji dostigne ljubav, ovladava svakom stvari, ne otimajući je. To i jeste Carstvo Božije. „Ništa nemamo, a sve imamo“ (2 Kor. 6,10).
Svaki kradljivac tućeg je nezakonit, zato što to tuđe on nikako ne može učiniti svojim… Samo kroz ljubav se stvari potčinjavaju čovjeku. Zato, u svijetu treba moliti („Molite i daće vam se“… Mt. 7:7); zato u svijetu treba davati („Davajte, i daće vam se“… Lk. 6,38).
Kradu uvijek tuđe, jer svoje se ne može ukrasti. Samo se svoje može pokloniti i samo se svoje može uzeti. To je zakon Novog svijeta.
„Ne ukradi“ je nastavak „ne ubij“; to je zakon Preporoda, zakon Ljubavi. Onaj koji krade, ubija život, i svoj, i onog od koga krade…
„Takvi su putevi svakog ko žudi za tuđim dobrom: ono uzima život u onoga ko zavlada njime“ (Prič. 1:19).
Ako nema sjedinjujuće ljubavi, tuđe uvijek ostaje tuđe, i uistinu „uzima život“. I svjedočiće (pržiće) na Strašnom Sudu.
Svijet koji je čovjeku dao Bog i koji se predaje sa čovjeka na čovjeka jeste veliko ozarenje i velika toplota života… Svijet koji je čovjek ukrao i koji se od čovjeka krade jeste vatra paklena.
Krađa, malog ili velikog, materijalnog ili duhovnog, djelom ili željom, jeste grijeh ka smrti, zato što je protiv Ljubavi, protiv Života.
Samo ljubav, ne otimajući, sve čini svojim. A svoje ukrasti ne možeš.
Svaki koji otima – otima vatru sa neba…
Svaki koji voli ima tu vatru. Jer nju je došao da na zemlju spusti Gospod.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *