Ако увидимо да неко греши

Питање:
Помаже Бог, поштовани оци… Занима ме шта треба да чинимо ако увидимо да неко греши? Нпр. мој тата је пушач, да ли ја поступам правилно ако му говорим да то није добро за њега ни у једном смислу…обзиром да ми је родитељ да л’ могу да критикујем његове грешке?
Н.Н


Одговор:
Драга сестро…
Христос васкрсе! Тим речима Црква поздравља своја верна чеда у ове дане Васкрсења Христовог, истовремено подсећајући све нас да ће доћи и време нашег Свеопштег Васкрсења и Суда Божијег. Основа наше вере и нашег живота у Христу је љубав, а љубав је немогућа без трпљења и праштања.
Дакле, све што други греши наше је да праштамо, али не само да праштамо ићутке покривамо, тј. не ширимо туђе грехе около, већ и да се пламено и ватрено молимо Богу да Он милошћу Својом исправи како наше тако и недостатке наших ближњих. Кад они буду видели наше поправке у нама самима, пожелеће да се и сами измене.
Одговор би укратко био молите се Богу за вашег оца и Богу говорите о очевим недостацима. Ваше ћутање пред њим на ту тему ће, по малом искуству које задобих њему бити знак ваше поправке (промене, раније сте га опомињали а сад…) па ће његово срце омекшати према вама, Цркви, Богу. Одустајање од порока не иде без молитве и поста (уздржања) .
Ваш у Христу о. Иван

Comments are closed.