IZDVAJAMO

  BIBLIOTEKA

  • Za šta bi trebalo zahvaljivati Bogu?


   I kao što sin pokazuje zahvalnost svom ocu, ako ga blagovremenim kaznama vaspitava u pristojnosti i uzdržanju, čineći ga time dostojnim članom društva, tako i hrišćanin treba da bude beskrajno zahvalan Bogu na tome što ga On Svojim promisliteljskim dejstvima ne samo čisti od prljavštine greha, već i čini dostojnim žiteljem Nebeskog grada.
  • O ljubavi prema neprijateljima – Beseda na Jevanđelje po Luki (6, 31-36)


   Setite se da je Gospod došao na zemlju i bio raspet za svakog čoveka, a to znači da je došao i bio raspet i za vašeg neprijatelja. I užasnite se ove sile ljubavi Božje i naše niskosti, po kojoj mi čoveka – sliku i priliku Božiju – smatramo svojim neprijateljem i spremni smo da mu uputimo hiljade kletvi!
  • Monaški put


   Jedna od stvari koju, kao iguman manastira, tražim kod nekoga ko se interesuje za monaštvo: prvo bih želeo da ga testiram, da bude kod nas mesec-dva, i da ga upoznam. Ako osetim da je on neko ko beži iz sveta, onda to nije dobar kandidat. Ako bežimo od sveta, manastir nije dobro mesto, zato što je manastir mikrokosmos sveta.
  • Poklonjenje Presvetoj Bogorodici


   Poklanjam se Tebi, Presveta Bogorodice, Koja si nam Tvojim rođenjem pokazala Svetlost istinitu, Carice neba i zemlje, Nado beznadežnih, Pomoćnice nemoćnih i Zastupnice svih grešnih.
  • Poklonjenje Svetoj Trojici


   Poklanjam se Tebi, Presveta, Jednosušna, Životvorna i Nerazdeljiva Trojice, Oče, Sine i Sveti Duše; verujem u Tebe i ispovedam, slavim, blagodarim, hvalim, poštujem, veličam Te i molim: pomiluj me, nepotrebnog slugu Tvoga.
  • Bojte se zla kao vatre!


   Bojte se zla kao vatre. Ne dozvolite da vam dotakne srce čak i ako izgleda pravedno ili ispravno. Bez obzira na okolnosti, ne dozvolite mu da uđe u vas. Zlo je uvek zlo.
  • Pokušajte da živite tako da ljudi odlaze od vas utešeni


   Ako želimo da neko pobedi sebe i promeni svoj odnos prema nama, onda prvo sami moramo potpuno izbaciti iz srca svako neprijateljstvo prema njemu. Tada će Gospod obavestiti njegovo srce.
  • Ljubav prema neprijateljima


   Da bi srce moglo istinski da prašta i istinski da voli, srce se mora promeniti. A promeniti sopstveno srce nije lako. To je snaga. To je podvig.

  RSS FORUM SVETOSAVLJE

  LISTA

  Lista Svetosavlje se gasi, zamenjuje je Forum »

  Pisac: Ivan Tasic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 27.01.2020 00:29:23

  SA SVETIM IGNJATIJEM IZ DANA U DAN

  Čovek je kao trava, i treba li mnogo da bude pokošen? Jedan trenutak može sasvim da skrha njegovo zdravlje i obori telo ili u grob, ili na odar mučne i dugotrajne bolesti. Jevanđelje nas uči da nas nikakva nevolja ne može snaći bez volje Božje, uči nas da blagodarimo Bogu za sve nevolje koje nam dolaze na Njegov mig. Sa bolesničkog odra prinosite blagodarenje Bogu, kao što ga je prinosio sa hrpe smeća smrdljivim krastama prekriveni Jov. Blagodarenjem se ublažava ljutina bolesti. Blagodarenjem se bolesniku pruža duhovna uteha. Upućeno i naslađeno blagodarenjem, srce se obnavlja silom žive vere. Ozaren iznenada svetlošću vere, um počinje da sazercava čudesni Promisao Božji, neumorno bdijući nad svom, nad svime što je stvoreno. Takvo sazercanje dovodi do duhovnog ushićenja: duša počinje obilno da blagodari, da slavoslovi Boga, počinje da veliča Njegov Sveti Promisao, da predaje sebe Njegovoj svetoj volji. Odar bolesti često biva mesto Bogopoznanja i samopoznanja. Stradanja tela često bivaju uzrok duhovnih naslada, a odar bolesti orošava se suzama pokajanja i suzama radosti u Bogu. Za vreme bolesti isprva valja sebe prinuditi na blagodarenje Bogu, a kada duša okusi sladost i spokoj koji joj je pružen blagodarenjem, sama hita u njega, kao u pristanište. Hita ona tamo, bežeći od teških valova roptanja, malodušnosti, tuge.

  PITANJE PASTIRU

  • Da li se duhovnost svodi na post?


   13. aprila 2019.
   U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
  • Koliko „košta“ spasenje?


   12. aprila 2019.
   Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
  • Halal standard i pravoslavni pristup


   12. aprila 2019.
   Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
  • Četrdeset dana na Veliki Petak?


   28. marta 2019.
   Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
  • Hoću da postim, a roditelji se bune


   28. marta 2019.
   Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

  Odabir pisma

  PROLOG

  1. 26. novembar po julijanskom kalendaru

   Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
   – Prep. Alimpije Stolpnik.
   – Prep. Jakov Otšelnik.
   – Prep. Stilijan.
   – Prep. Nikon „Pokajanije“.
   – Sv. Inokentije Irkutski, čudotvorac.

   Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

   9. decembra

  PRAVILO POSTA

  pravilo-posta-b

  Danas se posti na vodi.


  ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

  dnevna-ctenija-b

   

  INav 11-12; Dap 10; Ps 49.

   

  Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.